ΜΕΤΖΙΚΩΦ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΜΕΤΖΙΚΩΦ ΓΙΑΝΝΗΣ
 • Βιογραφικό

  Τόπος Γέννησης: Καστέλι Κισσάμου, Χανιά

  Ο Γιάννης Παπαδάκης- Μετζικώφ είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής των Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1980, είχε δάσκαλο στο τμήμα ζωγραφικής τον Γιάννη Μόραλη και στο τμήμα σκηνογραφίας- ενδυματολογίας τον Βασίλη Βασιλειάδη. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας και ενώ ήδη είχε παρουσιάσει τη δουλειά του σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικών κατασκευών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασχολήθηκε με το θέατρο και συγκεκριμένα με την σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης ήταν ο άνθρωπος που τον παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά με την παράσταση «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζων Φορντ. Από τότε και για πολλά χρόνια, έχει εργαστεί σε πλήθος παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε., στον Θ.Ο.Κ., στο Θέατρο Τέχνης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα περισσότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.,σε πολλούς ιδιωτικούς θιάσους, σε παραγωγές εκτός Ελλάδος και σε κάθε  μορφή και είδος θεάτρου Έχει δουλέψει με σημαντικoύς σκηνοθέτες (Κακογιάννη, Βολανάκη, Drese, Μπάκα, Βουτσινά, Κούνδουρο, Ευαγγελάτο ,Kartalof, Μιχαηλίδη, Τσιάνο, Χουβαρδά, Zelenski, Νικολαίδη, Μαρμαρινό, Κακλέα, Τσακίρη, Χατζάκη, Τριβιζά, Χαραλάμπους, Γαβριηλίδη, Χρονόπουλο, Μαστοράκη, Φιλίππογλου, Κοντούρη κ.ά.), αλλά και χορογράφους όπως τη Ζουζού Νικολούδη,τον Δημ. Παπαιωάννου κ.α. Εκθέσεις του Γιάννη Μετζικώφ έχουν φιλοξενηθεί στο μουσείο Αλεξάντερ Πούσκιν στη Μόσχα, στο Ρωσικό Κρατικό μουσείο στην Αγία Πετρούπολη, στο μουσείο της Πόλεως της Βαλένθια, στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο, στην Αλ ντε Σααρμπέκ στις Βρυξέλλες και σε πολλές ελληνικές συλλογές και παρουσιάσεις.

  Το φθινόπωρο του 2010 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε παρουσιάζοντας το σύνολο του εικαστικού έργου του στο θέατρο με πολύμηνη έκθεση. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην γενέτειρα πόλη του, τα Χανιά, και έκλεισε την πορεία της στο Covent Garden του Λονδίνου στις 26 Οκτωβρίου του 2011. Ειναι παντρεμένος με την Καίτη Περβαινά από το Άστρος Κυνουρίας και έχει δυο κόρες, την Ρωξάνη και την Υακίνθη.

  Θέατρο

  2015  Τρωάδες  Σκηνικά
  2015   Ο γλάρος  Σκηνικά, Κοστούμια
  2015  Alexander the Great. Rock Opera  Σκηνικά
  2014  Πέρσες  Κοστούμια
  2014  Γλυκό πουλί της νιότης Σκηνικά, Κοστούμια
  2013  Χρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ  Σκηνικά, Κοστούμια
  2012  Έλα απόψε στου... Μελά  Σκηνικά, Κοστούμια
  2012  Μαντάμ Σουσού  Σκηνικά, Κοστούμια
  2008  Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο  Κοστούμια
  2007  Λυσιστράτη  Κοστούμια
  2007  Ο επιθεωρητής  Σκηνικά, Κοστούμια
  2005  Ιβάνοφ  Κοστούμια
  2004  Αυτοκράτωρ Μιχαήλ  Κοστούμια
  2002  Φιντέλιο  Κοστούμια
  2002  Γλυκιά μου Ίρμα  Κοστούμια
  2002  Ιφιγένεια η εν Αυλίδι  Σκηνικά, Κοστούμια
  2002  Ξένοι  Σκηνικά, Κοστούμια
  2001  Μιζερέρε  Σκηνικά
  2001  Ένας ήρως με παντούφλες  Σκηνικά, Κοστούμια
  2001  Νεφέλες  Κοστούμια
  2000  Σαμία  Σκηνικά, Κοστούμια
  1999  Όρνιθες  Σκηνικά, Κοστούμια
  1996  Βολπόνε  Σκηνικά, Κοστούμια
  1993  Η τρέλλα του Γεωργίου Γ΄  Σκηνικά, Κοστούμια
  1993  Μήδεια  Κοστούμια
  1992  Ηλέκτρα Κοστούμια
  1987  Οιδίπους τύραννος  Κοστούμια
  1986  Ένας πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας  Σκηνικά, Κοστούμια

  Βραβεύσεις - Διακρίσεις

  Το φθινόπωρο του 2010 η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε παρουσιάζοντας το σύνολο του εικαστικού έργου του στο θέατρο με πολύμηνη έκθεση. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην γενέτειρα πόλη του, τα Χανιά, και έκλεισε την πορεία της στο Covent Garden του Λο
 • Buzz

 • Αρθρογραφία

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Τώρα

 • Παρελθόν

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.