ΚΑΜΙΛ ΚΛΩΝΤΕΛ: MUDNESS. ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΠΙΑ

ΚΑΜΙΛ ΚΛΩΝΤΕΛ: MUDNESS. ΕΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΠΙΑ


5.0/5 rating 1 vote

Μια παράσταση που είχε ανέβει πριν από μερικά χρόνια στο θέατρο Αγγέλων Βήμα, σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά, επιστρέφει και μας συστήνει μια μεγάλη καλλιτέχνιδα, την Καμίλ Κλωντέλ. Με την ευκαιρία της έκδοσης του κειμένου από την Κάπα εκδοτική, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, πήρε την απόφαση να επαναλάβει την παράσταση «Καμίλ Κλωντέλ: mudness», που αφηγείται την τραγική ιστορία της μεγάλης γλύπτριας.

Αντλώντας υλικό απ' τη ζωή της Kλωντέλ, η οποία από πολλούς θεωρείται η πρόδρομος του κυβισμού πολύ πριν από τον Πικάσο, αλλά και μιας γυναίκας ψυχιάτρου, της Πασκάλ Κονστανς, που επιβάλλεται σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και ακολουθεί το όνειρό της να γίνει γιατρός, ο Γιάννης Λασπιάς, φτιάχνει μια φανταστική συνάντηση δυο γυναικών, που πάλεψαν και συγκρούστηκαν με την εποχή τους και τα στεγανά της.

Καταφέρνει έτσι να μιλήσει για το δικαίωμα του ανθρώπου να ζήσει τη ζωή που επιθυμεί, μακριά από προκαταλήψεις και την αγχόνη της κοινωνίας και της οικογένειας. Με μεστό λόγο, αποφεύγοντας τις παγίδες της περιγραφικότητας, ανατέμνει την ιστορία αυτών των γυναικών, αποκαλύπτοντας την ευάλωτη πλευρά τους, ενώ φωτίζει την εφιαλτική διάσταση του κοινωνικού τους περίγυρου.

Καταθέτει έτσι ένα σημαντικό δείγμα γραφής σύγχρονου έργου με ένα θέμα που ξεφεύγει επιτέλους από την κρίση και την ηθογραφία, αλλά ασχολείται με υπαρξιακά ζητήματα, διαχρονικά και φλέγοντα, παντού και πάντα.

Μέσα από μια λιτή σκηνοθετική γραμμή, που επιμένει στον παραληρηματικό κόσμο της Καμίλ, δημιουργεί ισχυρή ατμόσφαιρα και γνήσια συγκίνηση. Διατηρώντας την εποχή που έζησαν αυτές οι δυο γυναίκες, μπολιάζει τον σκηνικό του κόσμο με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα μίξη.
Αρωγοί στην προσπάθειά του οι δυο ηθοποιοί: η εύθραυστη Δάφνη Μανούσσου που υποδύεται την Κλωντέλ, και η δυναμική Στέλλα Μπούρου στο ρόλο της ψυχιάτρου.

Μια παράσταση, που ξεφεύγει από τα όρια μιας δραματικής ιστορίας και καταφέρνει τελικά να μιλήσει για το πανανθρώπινο αίτημα, του να είσαι αυτό που θες, με όποιο κόστος.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.