ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩ

ΠΕΝΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩ


3.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ενδιαφέρουσες προτάσεις, νέοι δημιουργοί, μετακλήσεις, αλλά και μεγάλα ονόματα του χώρου, αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη σύνθεση για το φετινό καλοκαίρι.

1. Julius Caesar. Spared parts “and the fox said to the Crow. General linguistics course” του Ρόμεο Καστελούτσι. Γνωστός από την περίοδο του Γιώργου Λούκου, ο εικαστικός σκηνοθέτης, επανέρχεται στον σαιξπηρικό "Ιούλιο Καίσαρα", με τον οποίο είχε ασχοληθεί και πάλι το 1997 σε μια παράσταση-σταθμό, και στήνει μια performance με τρεις ηθοποιούς , μελετώντας τον λόγο. Με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής κάμερας που φτάνει μέχρι τις φωνητικές χορδές του ενός καθώς μιλάει, όσο ο άλλος ηθοποιός στέκεται ανίκανος να εκφέρει λόγο (εξαιτίας της εγχείρησης αφαίρεσης λάρυγγα που έχει υποστεί), η παράσταση μελετά το πώς ο αέρας μετασχηματίζεται σε ήχο. (17 έως τις 20 Ιουνίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου.

2. Ο «Άμλετ» διά χειρός του Οσκάρας Κουρσουνόβας: Φέτος η «Μιράντα» του στο θέατρο Πορεία, που βασίστηκε στην « Τρικυμία» του Σαίξπηρ κέρδισε τις εντυπώσεις. Ο μεγάλος Λιθουανός σκηνοθέτης επιστρέφει στη χώρα μας, με μια ανατρεπτική προσέγγιση της σαιξπηρικής τραγωδίας, γεμάτοι καθρέφτες, εκκωφαντικούς ήχους και απειλητικές φιγούρες, ενώ η ροή του κειμένου αλλάζει ακατάπαυστα με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες να αντιδρούν απρόσμενα. (25 και 26 Ιουνίου στην Πειραιώς 260)

3. «4» : Ο ανατρεπτικός Αργεντίνος καλλιτέχνης Ροντρίγκο Γκαρσία, το «τρομερό παιδί του σύγχρονου θεάτρου», έρχεται για τρίτη φορά στην Αθήνα. Τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί σαν ιστό αράχνης, περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας δυνατές εικόνες για ένα θέμα ταμπού: την παιδική σεξουαλικότητα, σε μια σκηνική σύνθεση που περιλαμβάνει τις αναμνήσεις του δημιουργού από την παιδική του ηλικία , έως τον Μπετόβεν και τον Κουροσάβα. (4 & 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 Δ)

4. Memory is a minefield: Άλλη μια τολμηρή και πρωτοπόρος καλλιτέχνις από την Αργεντινή, η Λόλα Αρίας, παρουσιάζει μια lecture performance βασισμένη στις αφηγήσεις βρετανών και αργεντίνων βετεράνων, που πολέμησαν, το 1982, στα νησιά Φώκλαντ. Επί σκηνής θα δούμε τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του πολέμου, για να μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο, αλλά και το πόσο επηρεάστηκε η ζωή τους από αυτή την εμπειρία. (28 & 29 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 Η).

5. ''Η τάξη μας'' του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ. Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός στον Θ.Ο.Κ. αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές έρχεται και στην Ελλάδα και στο Φεστιβάλ. Στις 10 Ιουλίου 1941, όλοι οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης Γιεντβάμπνε στην Πολωνία, συγκεντρώνονται με τη βία στην κεντρική πλατεία και οδηγούνται σε ένα στάβλο όπου και δολοφονούνται. Επισήμως οι ναζί θεωρούνται υπαίτιοι της σφαγής. Εξήντα χρόνια μετά, οι έρευνες μιας κινηματογραφίστριας απέδειξαν πως δράστες αυτού του φρικτού εγκλήματος, δεν ήταν παρά οι συντοπίτες και γείτονες των θυμάτων, καθολικοί Πολωνοί. Στις επτά δεκαετίες που καλύπτει με την αφήγησή του το έργο, οι ήρωες, που είναι μαθητές ενός σχολείου, μιλούν εξ ονόματος των θυμάτων και αποκαθιστούν την αλήθεια. (17 & 18 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 Η).


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.