• BUZZ
  • Ανακοίνωση
  • Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 'LEBENSRAUM'
Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 'LEBENSRAUM'

Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 'LEBENSRAUM'


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Όλα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία στο LEBENSRAUM του Θανάση Τριαρίδη.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 21:00 στο Faust παρακολουθήσαμε την παράσταση "Lebensraum" σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου, με πρωταγωνιστές τον Σήφη Πολυζωίδη και τον Πάνο Ζουρνατζίδη (μέλος της ομαδας "ΘΕ.ΑΜ.Α." και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία) με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) από τη Θεοδώρα Τσαποΐτη. Ακολούθησε συζήτηση με θέμα την «Άρση της απαγόρευσης φοίτησης στις δραματικές σχολές - Η επόμενη μέρα», αναφορικά με την πρόσφατη τροποποίηση του Π.Δ. 370/1983, την κατάργηση του όρου της «αρτιμέλειας» που μέχρι χθες απέκλειε τους καλλιτέχνες με αναπηρία από τη φοίτησή τους στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης στην Ελλάδα και τι επακολουθεί την «επόμενη μέρα». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρχε παράλληλη διερμηνεία της ΕΝΓ από τον Γιώργο Άντζακα και τη Θεοδώρα Τσαποΐτη. Μια βραδιά-γιορτή για την υλοποίηση του "πρώτου βήματος". Ωστόσο, ουσιαστικά η αλλαγή δεν γίνεται μόνο με την τροποποίηση του νόμου αλλά και την πρακτική εφαρμογή της.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο ηθοποιός - σκηνοθέτης και ιδρυτής της επαγγελματικής θεατρικής ομάδας ΘΕ.ΑΜ.Α., Βασίλης Οικονόμου. Η συζήτηση άρχισε με την ανάγνωση των συγχαρητηρίων μηνυμάτων του συγγραφέα του "Lebensraum" Θανάση Τριαρίδη, της Γενικής Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Γιαννακάκη, και της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, μέσω του εκπροσώπου της, Στάθη Βέλτσου. Ακολούθησε ανάγνωση του κειμένου/μανιφέστου "Τέχνη και Αναπηρία" της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία από τη θεατρολόγο, σεναριογράφο και ηθοποιό Απολλωνία Τσαντά.
Το ιστορικό των δικαιωματικών αγώνων για την άρση του 370 με στόχο την ανάδειξη των ιστορικά περιθωριοποιημένων αγωνιστών παρουσίασε ο ακτιβιστής σκηνοθέτης, Αντώνης Ρέλλας.
Θετικό χαιρετισμό για την πράξη της συγκεκριμένης άρσης εξέφρασαν αυτοπροσώπως η ηθοποιός και πρώην βουλεύτρια Επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία ανταποκρινόμενη το 2014 στο αυτονόητο αίτημά μας, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπέγραψαν 11 βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία κατέδειξε τον αναχρονιστικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης διάταξης ως προς το θεσμικό ρατσισμό που επιβάλει. Η κα. Παπαδημητρίου δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον αναγνωρίζοντας βέβαια ότι θα χρειαστεί εύλογος χρόνος προσαρμογής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πωλίνα Παπανικολάου, η ηθοποιός του ΘΚΕ (Θέατρο Κωφών Ελλάδας) Ευανθία Πλαχούρα, ο βραβευμένος ηθοποιός και αλληλέγγυος Βασίλης Κουκαλανι από το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των Παραστατικών Τεχνών καθώς και η Κωφή πρώην βουλευτής της ΝΔ Δήμητρα Αράπογλου. Την εκδήλωση χαιρέτησε και η μέχρι πρότινος Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής, νυν περιφερειακή σύμβουλος και εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Κατερίνα Θανοπούλου, η οποία έχοντας επίσης συναισθανθεί το δίκαιο αίτημά μας το είχε φέρει προς συζήτηση στην Περιφέρεια, προχωρώντας σε διάφορες ενέργειες και δράσεις, όπως το διήμερο ποιητικών συναρτήσεων. Η κα. Θανοπούλου αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες των ανάπηρων παιδιών και την προβληματική λεγόμενη ειδική εκπαίδευση, ενώ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνετέλεσαν για να φτάσουμε μέχρι την άρση.
Παρόντες ήταν επίσης και οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών), Δημήτρης Αντωνιάδης και Ήρα Ρόκου, οι οποίοι θετικά ανταποκρινόμενοι ανακοίνωσαν τη δυνατότητα εισόδου στο ΣΕΗ των επαγγελματιών ηθοποιών ΑμεΑ και μάλιστα απευθείας ως "τακτικά" και όχι "προστατευόμενα" μέλη ξεπερνώντας με αυτό τον τρόπο τον "σκόπελο" των απαραίτητων ενσήμων που όφειλαν έως τώρα να έχουν συμπληρώσει για την εγγραφή τους στην αντίστοιχη κατηγορία, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο περί ενσήμων και αναπηρικού επιδόματος δε θα τους το επέτρεπε ποτέ. Δεσμεύτηκαν επίσης να αγωνιστούν από κοινού με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε θέματα προσβασιμότητας στην υποκριτική τέχνη.
Συγκεκριμένα, η Κίνηση να αποτελέσει συμβουλευτικό-εποπτικό όργανο του ΣΕΗ σε θέματα:
-προσβασιμότητας στο δομημένο περιβάλλον
-καθολικής πρόσβασης στο περιεχόμενο ενός καλλιτεχνικού έργου
-πρόσβασης στο περιεχόμενο των σπουδών
-προσαρμογής της εκπαίδευσης στην ανθρώπινη ποικιλομορφία με την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη λειτουργία Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης της Κίνησης για άτομα με και χωρίς αναπηρία καθώς και τον από κοινού εκπαιδευτικό ανασχεδιασμό συμπεριληπτικής προσέγγισης σπουδαστών δραματικών σχολών. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η αρχαιολόγος και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Δέσποινα Κουτσούμπα, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προθυμία συνεργασίας με την Κίνηση κυρίως σε θέματα προσβασιμότητας των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, στη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου από τις σχολές, στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εξετάσεις καθώς και στη δημιουργία μιας υπουργικής εγκυκλίου που θα επικυρώνει με νομική ισχύ όχι μόνο τα προαναφερθέντα αλλά και θα αποσαφηνίζει τη χρήση του όρου της "καθαρότητας λόγου" εξαιρώντας τους κωφούς ή τα άτομα με έλλειψη καθαρότητας λόγου βάσει αναπηρίας.
Σε αναμονή της απάντησης του αιτήματός μας για συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, για τον ανασχεδιασμό του πλάνου της πρακτικής εφαρμογής του νόμου ευελπιστούμε ότι η επόμενη "γιορτή" δεν θα αργήσει...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους όσοι υποστήριξαν και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα αυτονόητα και βαθιά δικαιωματικά προσδιορισμένα αιτήματά μας.
“Ο πραγματικός καλλιτέχνης με ή χωρίς αναπηρία δεν είναι εκείνος/η που κατακρεουργείται από το “κτήνος”, αλλά αυτός/η που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει”.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.