• BUZZ
  • Ανακοίνωση
  • ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ


1.0/5 rating 1 vote

Οι πρώτες συνέπειες της εργολαβοποίησης, που έχουμε καταγγείλει εδώ και ένα χρόνο, ήρθαν. Ανακοινώθηκαν σήμερα 22/5/2017 οι τρεις πρώτες απολύσεις (μη ανανεώσεις συμβάσεων) στο τμήμα των εργατών. Ήταν Σεπτέμβριος του 2016, εν μέσω δικών μας πιέσεων για να σταματήσει ο οργανισμός να απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους, όταν ανατέθηκαν οι εργασίες των εργατών αιφνιδιαστικά σε εργολάβο. Εμφανίστηκαν τότε στα εργαστήρια του Ρουφ έξι εργάτες, οι οποίοι δήλωναν ότι εργάζονται σε εργολάβο για το Εθνικό Θέατρο. Μετά από λίγο εμφανίστηκε περιπολικό της αστυνομίας και συνέλαβε τους τέσσερις από τους έξι ως μη έχοντες άδεια παραμονής και εργασίας (όπως μας είπαν οι ίδιοι οι εργάτες). Μέχρι σήμερα δεν μας έχει αποκαλύψει η διοίκηση με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε ο εργολάβος, ούτε μας ενημέρωσε για τα υπόλοιπα στοιχεία της σύμβασης που έχουν συναφθεί (η υποχρέωση προκύπτει από ανάλογη διάταξη της Συλλογικής Σύμβασης που αφορά τις αναθέσεις σε εργολάβους). Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι δεν θα ξαναδουλέψουν, τα σύγχρονα κολαστήρια των εργολάβων δεν θα μπουν στο Εθνικό Θέατρο, ούτε θα επιτρέψουμε τις απολύσεις των εργατών.

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Μετά την μηνιαία σχεδόν εκκωφαντική σιωπή της Διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου και ενώ αναμέναμε να μας καλέσει από μέρα σε μέρα για την οριστικοποίηση και την άμεση υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μας κοινοποιήθηκε ξαφνικά ένα προσχέδιο από μέρους της προς συζήτηση, το οποίο μας πηγαίνει πάλι πίσω και συγκεκριμένα πριν την περίοδο του Πάσχα όπου τα θέματα αυτά είχαν συζητηθεί διεξοδικά, είχαμε εκφράσει τις απόψεις μας.
Επί πλέον εισήχθησαν στο προσχέδιο αυτό νέα θέματα προς συζήτηση, τα οποία η Διεύθυνση ουδέποτε είχε βάλει πάνω στο τραπέζι.
Μετά από δεκατέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι κατά καιρούς παλινωδίες της Διεύθυνσης έχουν οδηγήσει την υπογραφή της ΣΣΕ σε τέλμα.

Δυστυχώς, η πάγια τακτική της άλλα να δηλώνει δημόσια και άλλα να πράττει, αγνοεί επιδεικτικά τις δικές μας προσκλήσεις για διάλογο, μας θλίβει και δείχνει την αδιαφορία της για την επίλυση των συσσωρευμένων πλέον προβλημάτων που βασανίζουν τον Οργανισμό.

Θα βοηθούσε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να συνάψουμε συλλογική σύμβαση εργασίας, εάν η Διοίκηση ανταποκρίνονταν στη δημόσια δέσμευσή της, και μας κοινοποιούσε τη σχετική πρόταση (δήλωση του Πρόεδρου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του).
Ταυτόχρονα υπάρχει ανεξήγητη αδράνεια, στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων για τα θέματα ασφάλειας σε εργασίες που πραγματοποιούνται σε ύψος, τα οποία έχουν μηδενικό κόστος.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν τη θέση μας:
Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα πλαίσια της προηγούμενης, με διάθεση για μικρή υποχώρηση από πλευρά μας έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με παράλληλη προώθηση των ζητημάτων πλήρους εξομοίωσης με το ενιαίο μισθολόγιο. Να υπάρξει εισήγηση και βούληση της Διοίκησης και να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση (υπουργείο πολιτισμού) που μας περιλαμβάνει στο ανθυγιεινό επίδομα.
Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες και να προωθηθούν οι διαδικασίες, με σαφές χρονοδιάγραμμα, για την τροποποίηση και την εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού, του Οργανογράμματος, όπως επίσης και των θέσεων ευθύνης.
Να δοθεί έμφαση στην απαλοιφή των δυσλειτουργιών του Οργανισμού και των υπερβολικών καθυστερήσεων στις λήψεις αποφάσεων.

Εκτός έδρας 2016
Μετά το αδιέξοδο για την εκκαθάριση των πραγματοποιθέντων εκτός έδρας αποζημιώσεων της προηγούμενης σεζόν (καλοκαίρι 2016), με ισότιμο τρόπο για το σύνολο των εργαζομένων και επειδή δεν διαφαίνεται στο μέλλον κάποιο σημείο σύγκλισης, είμαστε αναγκασμένοι λίγο πριν την έναρξη των θερινών παραγωγών της φετινής χρονιάς (2017), που θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα, να προσφύγουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας για την επίλυση του θέματος αυτού. Θεωρούμε ότι, αυτά τα απλά ζητήματα πρέπει να λύνονται εν τη γενέσει τους και να μην «σέρνονται» επί δέκα και πλέον μήνες με αμφιταλαντευόμενες αποφάσεις.
Είναι φανερό ότι υπάρχει απροθυμία επίλυσης διοικητικών θεμάτων και τιμωρητική διάθεση από την Διεύθυνση, παρά το γεγονός ότι η μη επίλυση του προβλήματος πιθανόν να επισύρει φορολογικό πρόστιμο στον οργανισμό. Επίσης, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος διοικητικών κυρώσεων με πολλαπλάσιο χρηματικό ποσό, από ότι είναι το πραγματικό κόστος της εκκαθάρισης των εκτός έδρας.

· Για όλα λοιπόν τα παραπάνω θέματα.
· Για την πρόθεση της Διεύθυνσης να ασκεί διοίκηση υποβαθμίζοντας τις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς διαβούλευση και χωρίς να ενημερώνει όπως έχει υποχρέωση (κάτι που σαφέστατα έχει διατυπωθεί από το Υπουργείο Εργασίας σε τριμερή εργατική διαφορά από τις 12/3/2015) .
· Για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.
· Για να επανέλθει η κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις χωρίς περεταίρω εργολαβοποίηση των εργασιών.

δηλώνουμε την πρόθεση μας να προβούμε σε κινητοποιήσεις με πρώτη την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.