• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΑΔΕΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΗ
ΑΔΕΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΗ

ΑΔΕΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΗ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Το επάγγελμα - όχι η ιδιότητα φυσικά, αλλά η επαγγελματική υπόσταση- του ηθοποιού κινδυνεύει, δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας για τον κλάδο, ενώ κανένας νόμος δεν υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων, που κάθε μέρα εκτίθενται επί σκηνής και παράγουν πολιτισμό. Αποτέλεσμα: όσοι δεν είναι άνεργοι, μένουν απλήρωτοι σε μεγάλο ποσοστό, ασφαλίζονται με ωρομίσθια ένσημα και κανείς δεν υπάρχει για να υπερασπιστεί τα δεδουλευμένα τους.

Το ΣΕΗ σήμερα κάνει μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ή έστω να ξεκινήσει ένα διάλογο, μια κινητοποίηση προκειμένου να σώσει, έστω, την αξιοπρέπεια των ηθοποιών, όμως δυστυχώς οι συνελεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός όσων παρίστανται, δεν επαρκεί, βάσει του καταστατικού, για να πραγματοποιηθούν.

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο συλλογικό τους όργανο, που παλιότερα δεν έδειχνε την διάθεση να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους κι έτσι συνειδητά απέχουν.

Οι εποχές όμως, της ευμάρειας πέρασαν ανεπιστρεπτί και σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι ηθοποιοί έχουν ανάγκη ενός συλλογικού οργάνου, μιας συλλογικής προσπάθειας, ώστε να αντιμετωπίσουν την πολιτιστική κατάρρευση. Αν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δείχνουν τέτοια παγερή αδιαφορία για τα τεκταινόμενα στον κλάδο τους και μένουν κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους, ποιος αλήθεια θα ενδιαφερθεί; Ποιος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους, αν δεν το κάνουν οι ίδιοι;

Βέβαια, υπάρχει και μια παράμετρος που το ΣΕΗ πρέπει να συνυπολογίσει. Πολλά εγγεγραμμένα μέλη δεν είναι οικονομικά ενημερωμένα, δηλαδή δεν έχουν πληρώσει την συνδρομή τους, οπότε δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να συμμετέχουν στις συνελεύσεις. Σαφώς το σωματείο χρειάζεται κάποια έσοδα, όμως τη στιγμή που οι ηθοποιοί δεν αμείβονται παρά με ψίχουλα, θα ήταν καλό το σωματείο να επανεξετάσει τα χρέη, πιθανόν και να τα παραγράψει, προκειμένου να ενισχύσει το δυναμικό του. Πολλοί είναι οι ηθοποιοί που θέλουν να ανήκουν και να συμμετέχουν στις κινήσεις του ΣΕΗ , όμως έχουν δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα που ακόμα και αυτή η μικρή συνεισφορά, είναι δυσβάσταχτη.

Το θέμα πάντως είναι, πως το ΣΕΗ είναι απλώς η αφορμή για να ξαναβρεθούν οι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε αυτό. Η ουσία είναι η συνάντηση, μια συνάντηση που πρέπει να γίνει. Και μάλιστα πολύ γρήγορα…


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.