ΑΙΩΝΙΟ ΠΑΘΟΣ!

ΑΙΩΝΙΟ ΠΑΘΟΣ!


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Ο Τσαρούχης έλεγε πως "η τέχνη είναι η θρησκεία του ζωντανού και αιώνιου πάθους. ''

Έλεγε πως ''Η τέχνη δεν είναι απασχόληση, δεν είναι για να περνάς την ώρα σου. Είναι η θρησκεία του ζωντανού και αιώνιου πάθους. ''
Υποψιαζόταν πως ''Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι''.
Είχε καταλήξει πως ''Φιλία είναι η συμφωνία δύο ανθρώπων εναντίον όλου του κόσμου''.
Κι επαναλάμβανε: ''Είναι αγών ο έρωτας. Αγών επικρατήσεως.''
Ο μέγας Πειραιώτης Γιάννης Τσαρούχης, που γεννήθηκε 13 Ιανουαρίου του 1910, παραμένει ανάμεσά μας με το έργο, την κοσμοθεωρία, τις μεγάλες κουβέντες του.
Και μ ένα παράπονό του: “Οι άνθρωποι δεν περίμεναν τίποτα από μένα, με θεωρούσαν κατώτερο ον κι οι συγγενείς μου και οι ελάχιστοι φίλοι μου. Αυτή η περιφρόνηση με ανάγκασε να δουλέψω πιο εντατικά.”
Προς το τέλος της ζωής του, δήλωνε πως οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα προσέφεραν στέρεες πολιτιστικές και αισθητικές βάσεις “διότι ήταν άνθρωποι που διώκονταν και μετρούσαν τα λόγια τους. Οι άλλοι ήταν βέβαιοι και δεν έκαναν τίποτε.”
Σαν να τον ακούμε σήμερα:
“Στην Ελλάδα ζούμε πολυτελέστερα απ’ όσο μας επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατότητες και οι ψυχικές μας ικανότητες. Αυτό ήδη μας δημιουργεί προβλήματα και θα μας προξενήσει μεγάλο κακό.”
''Ο Έλληνας έχασε ένα μεγάλο κίνητρο στη ζωή του. Την πείνα. Τώρα όλοι έχουν κοιλιά και στομάχι. Δεν έχουν τη δραστηριότητα που είχαν ως πεινασμένοι. Ό,τι μεγάλο έκανε η Ελλάς, έγινε από πείνα. Ο Έλληνας φαγωμένος γίνεται αποκτηνωμένο ζώο''.
Ακούγοντας σήμερα Κάλλας και Μπέλλου, που τις λάτρευε, τον θυμάμαι πάλι, να ψιθυρίζει: ''Πιστεύω στον Verlaine: ''Η Λογική και η Ηθική είναι κάτι το παράλογο''.
Το υποψιαζόμουν.

Real news 13/1/2019


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.