ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Οι συναρπαστικές "Φυλές" της Νίνα Ρέιν, μου έλεγε ο Τάκης Τζαμαργιάς που τις σκηνοθετεί, "αφορούν τόσο στο τι σημαίνει να είσαι μέλος μιας φυλής, όσο και για το πώς ακούμε ο ένας τον άλλον, μεταφορικά και κυριολεκτικά". Επίσης, ότι "γύρω από την έννοια της εν-συναίσθησης, χτίζεται η όλη παράσταση".
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης μιλάει με πάθος για την τόλμη, τη δύναμη και κυρίως την ευαισθησία που προσεγγίζει η συγγραφέας την αναπηρία και την ανάγκη της ενσυναίσθησης εντός της Φυλής, για την οργανική και κυρίως τη λειτουργική κωφότητα των ηρώων της, που εγκλωβισμένοι σε αυτάρεσκες κενότητες, αδυνατούν να αφουγκραστούν το «διαφορετικό».
"Το πιο σημαντικό για μένα -τονίζει ο Τάκης Τζαμαργιάς- είναι ότι πρόκειται για έργο σχέσεων, με πολύ ενδιαφέροντες ήρωες, που προκαλούν τον ηθοποιό να λειτουργήσει ερεθιστικά στο ψυχισμό του προκειμένου να αποκαλύψει τα δικά του και δικά μας ελλείμματα. Και οφείλω να πω, πως οι ηθοποιοί και οι έξι είναι εξαιρετικοί, αγάπησαν το έργο και δίνουν κάθε βράδυ τον καλύτερο εαυτό τους, εξελίσσονται δυναμικά και σε κάθε παράσταση ανακαλύπτουν και κάτι καινούριο, που το μοιράζονται γενναιόδωρα μεταξύ τους, αφού δεν έπαψαν να λειτουργούν ως ομάδα.
Σίγουρα η Ρέιν δεν έγραψε άλλο ένα έργο για κωφούς, αλλά για την περιπλοκότητα της επικοινωνίας, στον μικρόκοσμο της φυλής, της ίδιας μας της οικογένειας, με τα άτομα που αγαπούμε και γνωρίζουμε πιο πολύ.
Παρότι η οικογένεια του Κριστόφερ είναι οικογένεια ακαδημαϊκών και το κεντρικό της ζήτημα σε ερευνητικό και επιστημονικό επίπεδο είναι η γλώσσα και παρότι ο πατέρας διακηρύττει πως: αν δεν έχουμε λέξεις δεν μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, τα μέλη της άλλοτε σιωπηλά κι άλλοτε κραυγάζοντας διεκδικούν τη φωνή τους."
Και καταλήγει: "Ο λόγος μπορεί να είναι τόσο περιοριστικός, όσο η σιωπή κι αυτή μπορεί να είναι το ίδιο εύγλωττη με το λόγο.
Τελικά το έργο ξεκινά από τη φυλή της οικογένειας, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν, αναφέρεται σε κάθε κοινωνική και πολιτική ομάδα- φυλή, που περιχαρακωμένη στη δική της κοσμοαντίληψη, προκειμένου να διατηρήσει το status της, δεν θέλει να γκρεμίσει τα προστατευτικά τείχη της για να επικοινωνήσει με άλλες."


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.