• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ


5.0/5 rating 1 vote

"Απαιτώ να ζήσω στα γεμάτα την αντίφαση της εποχής μου, που μπορεί έναν σαρκασμό να τον κάνει προϋπόθεση της αλήθειας", έλεγε ο Ρολάν Μπαρτ.
Κι εγώ, πολύ το θέλω αυτό. Θάλεγα μάλιστα πως αν η χρονιά αυτή, ήταν άνθρωπος, θάθελα να ήταν ο Μπαρτ. Να μας δώριζε τις ”Μυθολογίες” του για να μαθαίνουμε να προσεγγίζουμε τη βαθύτερη διάσταση της μπανάλ πραγματικότητας. Πολύ πριν ο Έκο, ασχοληθεί με τις Μυθολογίες της σύγχρονης εποχής, ο Γάλλος διανοητής, είχε καταλήξει: "Σκοπός των μύθων είναι ν’ ακινητοποιούν τον κόσμο".
Πίστευε πως η ύψιστη μυθολογία της εποχής του (και της δικής μας όμως) είναι εκείνη των Αγορών. Η μυθολογία που ταυτίζεται με το τέλος της Ιστορίας.
Λέει ο μύθος, για τον δυνάστη μας: "Δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα άλλο απ’ την Παντοκρατορία των Αγορών..Αυτή, μόνο μπορεί να υπάρξει πλέον."
Η Μυθολογία των Αγορών δεν δίνει εξηγήσεις. Είναι η Εξήγηση. Αυτή, δεν αφήνει να γίνουν ερωτήσεις. Είναι η Απάντηση.
Είναι η Νέα Παγκόσμια Θρησκεία. Οι ιερείς και οι ιέρειες της μιλούν αποφθεγματικά, δεν διαλέγονται. Επενδύει στο Αναλοίωτο, όπως κάποτε έκανε η θρησκεία, η βασιλεία, η φεουδαρχία. "Κάθε προσπάθεια του ανθρώπου ενάντια στις Αγορές είναι μάταιη, γιατί η Ιστορία έχει τελειώσει."
Μόνη βεβαιότητα είναι ότι ο άνθρωπος θα εφευρίσκει Μυθολογίες. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να κατανοήσει, να εκλογικεύσει, να αθωώσει ή να δαιμονοποιήσει.
Ωστόσο μια ελπίδα υπάρχει.
Ο Μπαρτ την ήξερε και την είπε: Μόνο η Τέχνη μπορεί ν’ ανατρέψει τις συμβάσεις και να καταρρίψει τις Μυθολογίες..

Real news 1/1/2017


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.