ΑΠΟΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

ΑΠΟΝΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ


5.0/5 rating 1 vote

Παρακολουθούσαμε με τον εξαιρετικό συγγραφέα και πολύτιμο φίλο Παναγιώτη Μέντη, (και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών) τις ... νυχτερινές ανακατατάξεις στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ήταν εντυπωσιακή η ψυχραιμία του, αλλά και πολύ απλή η απάντησή του, όταν ζήτησα τη γνώμη του:
"Έκανα τη δουλειά που διάλεξα κι από αυτήν πήρα σύνταξη, συνεχίζοντας να καταθέτω σ' αυτήν, όποτε μου κάνει κέφι ή όποτε υπάρχει λόγος. Αν με ρωτούσαν για ποιο πράγμα είμαι ευτυχής, από όσα έζησα μέχρι σήμερα, θα έλεγα: Είμαι ευτυχής γιατί ήξερα να παραιτούμαι. Ήξερα πότε έπρεπε να φύγω πριν μου το υποδείξουν, κυρίως, όταν συνεργαζόμουν με δημόσιους οργανισμούς και επίσης όταν η συνεργασία υπογείως είχε σχέση με θέση που ενείχε και πολιτική επιλογή."
Η ζωή -συνέχισε- κάνει κύκλους, και, στο χώρο της τέχνης. Τους κύκλους πρέπει να τους ανοίγουμε και να τους κλείνουμε, όσοι την υπηρετούμε. Όταν μας τους έχουν ανοίξει "συνθήκες", πρέπει να ξέρουμε πως κάποιες άλλες "συνθήκες" θα μας ζητήσουν να παραδώσουμε. Και βέβαια αυτό που θα παραδώσουμε, αφού άλλωστε δεν μας ανήκει και είμαστε περαστικοί, υπηρετούντες μια θητεία, σε τίποτα δεν μειώνει την αξία μας. Την καλλιτεχνική μας αξία, αν ασκούμε καλλιτεχνικό επάγγελμα.
Διοικητικοί θώκοι και διευθυντικές θέσεις, μόνο φθορά και ανάσχεση μπορούν να επιφέρουν στο έργο που έχει να καταθέσει ο καλλιτέχνης. Γι′ αυτό και θεωρώ απελευθέρωση την απαλλαγή από καθήκοντα, που οι γνώστες και παροικούντες στην "Ιερουσαλήμ" ξέρουν πως είναι φθοροποιά και ολέθρια. Ο απελευθερωμένος καλλιτέχνης δεν αποκεφαλίζεται, αποκτά εκ νέου το αληθινό ανάστημά του.

Real news 10/11/19


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.