• BUZZ
  • Άρθρο
  • AΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
AΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

AΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 25/08/2018 21:32
  • Κατηγορία: Άρθρο

Μια τέτοια νύχτα, την "Νύχτα της Αυγουστιάτικης πανσελήνου", οι νεράιδες και τα ξωτικά ξεχύνονται στα δάση, σκορπίζοντας έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και φεύγουν πριν ξημερώσει, μοιράζοντας λήθη. Έτσι πίστευαν οι νησιώτες.
Αυτή τη νύχτα, οι μάγισσες μαζεύονται στα ποτάμια. Λούζουν τα μαλλιά τους, φτιάχνουν μελόπιτες και κατεβάζουν με επικλήσεις την αυγουστιάτικη σελήνη, στη γη, κλέβοντας λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονη, που μπορεί να μεταμορφώνει τα πάντα.
Αυτό νόμιζαν στα χωριά της Ηπείρου.
Οι αρχαίοι Έλληνες, που λάτρευαν και έτρεμαν τη Σελήνη Εκάτη, φαντάζονταν αυτήν τη σκοτεινή θεά των νεκρών, με ακολούθους της άγρια λευκά σκυλιά, να βγαίνει θυμωμένη, τις νύχτες στα σταυροδρόμια.. Για να την εξευμενίσουν, της αφιέρωναν τα «Δείπνα της Εκάτης» στο σεληνόφως.
Εμείς σήμερα, την Πανσέληνο του Αυγούστου 2018 τη γιορτάζουμε αλλιώς.
Σε 132 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας σχεδιάζουμε 95 εκδηλώσεις, συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, προβολές ταινιών, ενώ παραμένουν ανοιχτοί για το κοινό, 37 χώροι και μουσεία.
Μια ξεχωριστή εκδήλωση , με δωρεάν είσοδο, πραγματοποιείται απόψε στις 21:00 στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης.
Κάτω από το φεγγάρι του Αυγούστου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, θα ταξιδέψει το αθηναϊκό κοινό, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης, στον κόσμο του ελληνικού κινηματογράφου, με μουσικές μεγάλων Ελλήνων συνθετών από κινηματογραφικές επιτυχίες.
Σήμερα Kυριακή, το Μουσείο λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του, είναι ελεύθερη από τις 20:00.
REAL NEWS 26/8/2018


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.