• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
ΔΕΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ

ΔΕΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 04/05/2016 12:40
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, αλλά και νεανικές ομάδες δοκιμάζονται την εαρινή περίοδο και αν πάνε καλά, παίρνουν διαβατήριο για το χειμώνα.

1. ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ του Πλάτωνα: Μια παράσταση διά χειρός Δήμου Αβδελιώδη στην αρχαία ελληνική γλώσσα, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για 8 παραστάσεις, από τις 6 έως τις 15 Μαΐου 2016. Η αυθεντική αυτή αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού. Στην γλώσσα που μιλούσε ο Σωκράτης (και καταγράφηκε με ακρίβεια από τον παρόντα νεαρό μαθητή του, Πλάτωνα), κάνουν την παρακολούθηση, για τους θεατές-δικαστές, μια μοναδική βιωματική εμπειρία, έχοντας την αίσθηση ότι ζουν μέσα στην πραγματική ατμόσφαιρα εκείνης της μέρας της δίκης. Ο Σωκράτης και ο Μέλητος ενσαρκώνονται μπροστά τους, ζωντανά.

2. ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ του Γ. Μανιώτη, για 17 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ”.
Μια σύγχρονη ανάγνωση για όλα όσα ζούμε και νιώθουμε σήμερα. Ένας άνθρωπος με φόντο τις γιορτές των Χριστουγέννων, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να στολίσει πάση θυσία το “Δέντρο της ζωής του”. Γύρω του η μελαγχολία των γιορτών και διάφορες σακούλες με κάποια άλλα στολίδια… Διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Με τον Νίκο Μαγδαληνό.
Σκηνοθεσία Γιώργος Μανιώτης.

3. POST INFERNO - ΠΡΟΣ ΔΑΜΑΣΚΟΝ: Η Ρούλα Πατεράκη παρουσιάζει από τις 11 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επική τριλογία του Στρίντμπεργκ. Ένας άνδρας χωρίς όνομα, ο Άγνωστος, ένα alter ego του ίδιου του Στρίντμπεργκ, είναι το κεντρικό πρόσωπο του έργου. Λάτρης των θηλυκών, και συνάμα μισογύνης, ο Άγνωστος αποπλανεί μια περαστική, την Κυρία. Άλλοτε μαζί της κι άλλοτε χωριστά, πορεύεται στις εσχατιές του ονείρου και της πραγματικότητας, της ενοχής και της ελευθερίας, της αμαρτίας και της θέωσης, του σαδομαζοχισμού και της αγάπης. Το χρήμα δεν του είναι ποτέ αρκετό, η οικογένεια που τόσο αποζητά αποδεικνύεται «λάκκος λεόντων και φωλιά φιδιών» και η ευτυχία, σύντομη πάντα για εκείνον, κυοφορεί την καταστροφή.

4. ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ του Ιάκωβου Καμπανέλλη: Ο Κώστας Αρζόγλου με την καθοδήγησης της Βάνας Πεφάνη στον Πολυχώρο Underground από τις 25 Μαΐου θα ζωντανέψει το μονόλογο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα που αποτελεί έναν ύμνο στους μοναχικούς ανθρώπους. Ο ήρωας του μονόπρακτου ζει μόνος σε ένα φτωχικό δωμάτιο. Όλες οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να περάσουν απ΄ τα χέρια του. Προσπαθεί να ξεχάσει τη μοναξιά του άλλοτε μιλώντας με τη γάτα της αυλής κι άλλοτε προσπαθώντας να παίξει λίγο με το μωρό της γειτόνισσας. Όλα όμως ανήκουν σε άλλους. Αυτός έχει μόνο το παντελόνι του που το μαντάρει.

5. Ο ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ: Η ελληνική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε νέα παραγωγή, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Αραβίδη, Ανδρέα Πυλαρινού και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, από τις 13 Μαΐου και για επτά μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια. Ενενήντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου και 70 χρόνια μετά από την ένταξη του στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ, ο «Βαφτιστικός» υπήρξε μία από τις πιο αγαπητές ελληνικές οπερέτες, με τραγούδια και ντουέτα όπως: «Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και πολλά ακόμα.

6.  Η ΓΛΥΚΙΑ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ: Η Μαρία Πρωτόπαππα καταπιάνεται με την σοφόκλεια τραγωδία στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τις 12 Μαΐου. Μια παράσταση που με άξονα την ιστορία του Οιδίποδα, επιχειρηθεί να προσεγγίσει τη δύσβατη περιοχή του Μύθου, ακροβατώντας σε κλίμακες ακραίες, αντικαθιστώντας τα αλλότρια με οικεία, και οξύνοντας τις αντιθέσεις ανάμεσα σε επεισόδια απόκοσμα και σε ατμόσφαιρες εγκόσμιες.

7. NORDOST: Το έργο – ντοκουμέντο του Τόρστεν Μπουχστάινερ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μακαλιά, στο Θέατρο Άβατον, από τις 6 Μαΐου και για 8 παραστάσεις. Στη διάρκεια του μιούζικαλ «Nordost» στο Θέατρο Ντούμπροβκα, 42 Τσετσένοι αυτονομιστές εισβάλλουν στο θέατρο, απαιτώντας πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Τρεις γυναίκες, αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος, παρουσιάζουν σε παρόντα χρόνο, η κάθε μια από τη δικιά της σκοπιά, το ιστορικό της τραγωδίας.

8. ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ. ΠΕΡΙ ΗΘΙΚΗΣ: Το γνωστό έργο του Μολιέρου, σε διασκευή της Μαρίας Τσιμά και σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, παρουσιάζεται στο θέατρο Φούρνος, από τις 9 Μαΐου, μέσα από αντιστοιχίες στον σύγχρονο άνθρωπο και μια υπαρξιακή θεατρική δράση. Για τη σύνθεση του κειμένου της παράστασης, χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Καζανόβα και το έργο του Μονομαχία , από τον Δον Ζουάν του Μολιέρου σε μετάφραση Δ. Δημητριάδη και από τον "Μεγάλο Ανατολικό" του Α. Εμπειρίκου.

9. IMPERATOR CALIGULA: Η ιστορία του αμφιλεγόμενου Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα, σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Αντωνιάδη από τις 5 Μαΐου στο Θέατρο Αλκμήνη. Μια παράσταση που αναζητάει μέσα από ιστορικές μαρτυρίες την αλήθεια για τον αιμοδιψή αυτοκράτορα.

10. ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΛΕΤ θα βρίσκεται στη σκηνή του Κιβωτός από τις 6 Μαΐου ο Αιμίλιος Χειλάκης. Μετά από την επιτυχημένη πορεία του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, το «Μόνος με τον Άμλετ» παρουσιάζει την ιστορία του νεαρού πρίγκιπα και στην Αθήνα για 12 παραστάσεις. Μέσα σε 75 λεπτά ο Άμλετ, η Οφηλία, ο Κλαύδιος, η Γερτρούδη, ο Πολώνιος, ο Λαέρτης, το Φάντασμα του Νεκρού βασιλιά, ο Οράτιος ζωντανεύουν στη σκηνή από έναν μόνο ηθοποιό, σε μια απόπειρα επιστροφής στα απολύτως βασικά στοιχεία της θεατρικής πράξης.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.