• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠOY ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ
ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠOY ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ

ΔΕΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠOY ΠΙΘΑΝΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 10/10/2015 18:18
  • Κατηγορία: Άρθρο

«Η Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φ. Ντύρρενματ που αυτή την περίοδο παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βεάκη με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου στον ομώνυμο ρόλο, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα και υπόδειγμα της γερμανικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

1. Το πρωτότυπο έργο του Ντύρρενματ διασκευάστηκε για το αμερικανικό κοινό από τον Maurice Valency, μια εκδοχή που διαφοροποιείται σε πολλά σημεία από το αρχικό κείμενο και παίχτηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 1958 σε σκηνοθεσία του Peter Brook με τους Alfred Lunt και Lynn Fontanne.[3

2. Ο ίδιος ο συγγραφέας έγραψε το λιμπρέτο για την ομώνυμη όπερα που συνέθεσε ο Gottfried von Einem, και έκανε πρεμιέρα το 1971.

3. Το 1976 διασκευάστηκε από την Κρατική Λιβανέζικη τηλεόραση σε μίνι σειρά των 6 επεισοδίων και έτσι για πρώτη φορά, αραβικές χώρες ήρθαν σε επαφή με το έργο.

4. Η Ingrid Bergman και ο Anthony Quinn το 1964 πρωταγωνιστούν στην ταινία του Bernhard Wicki «Visit», που βασίστηκε στο θεατρικό έργο με μια σημαντική αλλαγή. Στο τέλος η Γηραιά Κυρία, η Κλαιρ, την ώρα που η πόλη του Γκύλλεν είναι έτοιμη να εκτελέσει εν ψυχρώ τον Ιλ, τον παλιό της εραστή, σταματάει την εκτέλεση και δηλώνει ότι θα δώσει τα χρήματα που τους υποσχέθηκε, καθώς η μεγάλη τιμωρία του άνδρα που την πρόδωσε δεν είναι ο θάνατος, αλλά το να ζει ανάμεσα στους ανθρώπους που τόσο εύκολα θα τον σκότωναν για να επιβιώσουν.

5. Το 1989 γυρίζεται στην Ρωσία τηλεταινία βασισμένη στο θεατρικό.

6. Ο Σενεγαλέζος σκηνοθέτης Djibril Diop Mambéty' το 1992 γυρίζει την ταινία «Hyènes», εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο.

7. Το 1995 παίζουν την «Επίσκεψη» με τεράστια επιτυχία στο Chichester Arts Festival of 1995 δύο μεγάλοι αστέρες, η Lauren Bacall και ο Joss Ackland.

8. Το 2001 γίνεται μιούζικαλ σε μουσική του John Kander, στίχους του Fred Ebb, και διασκευή του Terrence McNally, που παίζεται για πρώτη φορά στο Σικάγο στο Goodman Τheatre, με τους Chita Rivera και John McMartin , αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

9. Το 2013 γίνεται και δεύτερη απόπειρα μεταφοράς του έργου σε μιούζικαλ, αυτή τη φορά από το Thun musical festival που έλαβε χώρα στην Ελβετία το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, με τους Pia Douwes και Uwe Kroeger.

10. Ο Ινδός θεατρικός συγγραφέας Madhu Rye διασκευάζει το έργο στην διάλεκτο Gujarati.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.