• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής...

1. Μια καινούργια χειμερινή θεατρική σεζόν μόλις ξεκίνησε. Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπου η διάθεση όλων μας-όμως- αντιστέκεται. Κι ας μην υπάρχουν χρήματα. Ας μην είναι εύκολο, η αισιοδοξία να βρεθεί. Η ελπίδα υπάρχει. Αυτή δεν πέθανε. Τα μεγάλα κείμενα είναι εκεί και περιμένουν σκηνοθέτες, παραγωγούς, ηθοποιούς, σκηνογράφους, μα προπαντώς μεράκια και οράματα, να δώσουν φως στο σκοτάδι μας. Να προσπαθήσουν για την έξοδο κινδύνου μας. Γιατί το θέατρο αντιστέκεται. Δεν θα "πέσει" ποτέ. Μπορεί να υποπέσει, να παραπέσει, να λυγίσει μηδαμινά, αλλά στεντόρια θα προσπαθεί. Θα παλεύει. Όπως κάνει, από αρχαιοτάτων χρόνων. Αγέρωχο. Γι αυτό, είμαστε από το Only Theater, εδώ. Και κάθε Δευτέρα από Θεσσαλονίκη, για ότι καλό αυτή η πόλη έχει να προσφέρει στο κόσμο της και τους επισκέπτες της.

2. Έτσι, αυτή τη Τετάρτη, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, ο "Θείος Βάνιας" του Τσέχωφ με έξι συλλεκτικές παραστάσεις παρουσιάζεται, εκ νέου. Μετά την επιτυχία του περσινού χειμώνα στο κέντρο της Αθήνας, και την ανοιξιάτικη μαγιάτικη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ξαναέρχεται για μία μοναχά εβδομάδα, για όσους δεν πρόλαβαν ή ίσως θέλουν να ξαναδούν, τη σκηνοθετική ματιά της Λίλλυς Μελεμέ. Ο θίασος είναι ίσως η μεγαλύτερη ιστορία στο ελληνικό θέατρο αθροισμένη. Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη και Χάρης Χαραλάμπους. Ένα έργο που ταξιδεύει τη σκέψη σου. Αναλογίζεσαι τα βασικά. Και αυτά είναι τα ουσιώδη....

3. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ξεκίνησαν μόλις χθες, με το καλύτερο τρόπο. "Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road" στην Εφηβική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών. Σαφέστατα δεν πρόκειται να δείτε ένα "κλασσικό" ανέβασμα Σαίξπηρ. Και δεν απευθύνεται μοναχά σε εφήβους. Τουναντίον, μας προσκαλεί όλους. Σίγουρα, θα εντοπίσετε πολλές αρετές και θα χαρείτε με ένα θίασο που τολμά για κάτι διαφορετικό, της Κυριακής τα πρωινά. Ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης, που έκανε τη διασκευή πάνω στο κείμενο της Ράιας Μουζενίδου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου και τη σκηνοθεσία, ανήκει στους πιο ταλαντούχους νέους "εργάτες" της Κρατικής Σκηνής. Μια παράσταση με αισθητική, με ποίηση, με χορό, με σκέψη, με χιούμορ, με τρυφερότητα στην ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας. Και όχι μόνο αυτών....

4. Θα παραμείνω στη παράσταση, για να αναφερθώ σε ότι μου έκανε εντύπωση, από τελική πρόβα που παρακολούθησα. Ένας Στέλιος Χατζηαδαμίδης με άποψη και ανάγκη να μιλήσει με αφορμή το "Ρωμαίο και την Ιουλιέττα". Μία Μάρα Τσικάρα, στη καλύτερη θεατρικά στιγμή της. Η εικόνας της και το "είναι" της πίσω από το μικρόφωνο ενός ραδιοφωνικού σταθμού, σε μαγνητίζει. Ο Γιάννης Μάρτος δημιούργησε τις χορογραφίες που από έναρξης της παράστασης σε κερδίζουν. Ο Ηλίας Τσάκωνας πάντα ξεχωρίζει, με τη κίνηση του. Το κατάφερε ξανά. Όσο για το Ρωμαίο και την Ιουλιέττα, θαρρώ ο Τάσος Παπαδόπουλος είναι ένα βήμα πιο μπροστά, μέσα στο "κόσμο" του Χατζηαδαμίδη, από ότι η Ηλέκτρα Καρτάνου. Ο Χρήστος Μαστρογιαννίδης ως "Μπενβόλιο" κερδίζει τις εντυπώσεις. Ανήκει στους ηθοποιούς, που πλέον, ότι και να τους δώσεις να παίξει, του ΄χεις εμπιστοσύνη. Έχει το μέτρο και το όριο. Ο Γιώργος Καφετζόπουλος, η Χρύσα Ζαφειριάδου και ο Αλέξανδρος Ζαφειριάδης αποτελούν τα συν της παράστασης. Την εμπειρία αυτής της "αιρετικής" δουλειάς, οφείλεις να τη γευτείς. Θα χαρείς νιάτα, να προσπαθούν για το 'καλό πρόσωπο" του Κ.Θ.Β.Ε.

5. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος έρχεται Θεσσαλονίκη, από τα μισά του Οκτώβρη για να παρουσιάσει τη κωμωδία του Zeller "Μου λες αλήθεια;". Μια από τις ευφυέστερες κωμωδίες που παίζεται εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα, έρχεται για τρεις εβδομάδες Θεσσαλονίκη, λίγο πριν ξεκινήσει το "ταξίδι" της στο θέατρο ΚΑΠΠΑ της Αθήνας. Μετά από δύο χρόνια, ο σπουδαίος Έλληνας κωμικός επιστρέφει στη πόλη που τον αγαπά, με μια ξεκαρδιστική κωμωδία. Εσύ δεν θα ΄σαι παρών;

6. Το Black BOX ξεκίνησε το χειμερινό του πρόγραμμα. Πολυποίκιλο, εναλλακτικό, δίνοντας χώρο σε ομάδες της πόλης να αρθρώσουν λόγο. Ο Θωμάς Χαρέλας τολμά σε πολλά μέτωπα και είναι έτοιμος να τα κατακτήσει. Σήμερα θα σταθούμε σε ένα από αυτά. Στο "Παρακαλώ Περιμένετε". 'Ένα κείμενο της Πηνελόπης Χριστοπούλου, με έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της πόλης. Τον Γρηγόρη Παπαδόπουλο. Έναν ηθοποιό που ξέρει να παιδεύεται, να εξελίσσεται και να επιτυγχάνει στο θεατρικό σανίδι. Το τωρινό του στοίχημα; Ένας μονόλογος.

7. Η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, βρίσκεται στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ και ξεκίνησε της Κυριακής τα πρωινά με την "Οδύσσεια". Το ταξίδι ενός θιάσου στο ομηρικό έπος, για κάθε ηλικία-μη σας πτοεί η ώρα που παίζεται. Υπογράφει σκηνοθετικά ο Κόλιν Χάρρις, που μαζί με τον σπουδαίο Νικηφόρο Παπανδρέου έκαναν την απόδοση του κειμένου. Μια θεατρική ομάδα που τιμά το τίτλο της, χρόνια και χρόνια.

8. Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες, οι παραστάσεις της χοροθεατρικής ομάδας ΟΚΤΑΝΑ του Κωνσταντίνου Ρήγου. Ο τελευταίος γιόρτασε τα 25χρονά του στο χώρο, στα πεντηκοστά ΔΗΜΗΤΡΙΑ Θεσσαλονίκης. "Ντυμένοι Γυμνοί" αφήσαν τις καλύτερες εντυπώσεις, ο Τάσος Καραχάλιος και ο Γιάννης Νικολαΐδης.

9. Ο "Γλάρος" ξεκίνησε πρόβες. Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ετοιμάζεται ξανά ο Γιάννης Βούρος που σκηνοθετεί, το σπουδαίο έργο του Τσέχωφ, έτσι ώστε 28 Οκτώβρη να γίνει η φετινή πρεμιέρα. Πρωταγωνιστεί η Κοραλία Καράντη. Μαζί της ο Δημήτρης Σιακάρας, αντικαθιστά το Γιάννη Βούρο που θα αποχωρήσει μετά τις πρόβες σκηνοθεσίας και ένας θίασος, που μπήκε ξανά με όρεξη και μεράκι, να ζήσει ολοκληρωμένα, τούτη τη φορά, αυτό το "άγιο" ταξίδι, μετά τις περσινές ατυχείς συγκυρίες που έζησε αυτή η παράσταση, λόγω των οικονομικών δυσκολιών και των απεργιακών κινητοποιήσεων στο κρατικό θεσμό.

10. "Αν κουραστείς απ’ τους ανθρώπους κι ειν’ όλα γύρω γκρεμισμένα, μην πας ταξίδι σ’ άλλους τόπους, έλα σε μένα, έλα σε μένα.
Κι αν δεις καράβια να σαλπάρουν, κι αν δεις να ξεκινάνε τρένα, μην πεις μαζί τους να σε πάρουν, έλα σε μένα, έλα σε μένα." Κάπως έτσι το έγραψε ο Νίκος Γκάτσος.....Γιατί το ελληνικό θέατρο "έχει μια θάλασσα σμαράγδια, μ’ αγάπη κι ήλιο κεντημένα, για την καρδιά σου πού `ναι άδεια"....Τράβα λοιπόν και τούτη τη χρονιά, αυτό το χειμώνα και κάθισε σε μια πλατεία θεάτρου, "να μοιραστείς τη μοναξιά σου και να σου δώσει λίγο φως". Αυτό το φως, φέτος, το ΄χουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ.....Καλή Αρχή!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.