• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 18/01/2016
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 18/01/2016

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 18/01/2016


5.0/5 rating 1 vote

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής...

1. Ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Ζέτα Μακρυπούλια, απτόητοι, με τεράστια επιτυχία, συνεχίζουν για τελευταία εβδομάδα στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, το ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ. Μια παράσταση που τίμησε και εξακολουθεί να τιμά η Θεσσαλονίκη, με τη παρουσία της. Έναν απολαυστικό Γρηγόρη Βαλτινό που "δίνει πάσα" στη σαγηνευτική-και σκηνικά- Ζέτα Μακρυπούλια, και πλέκουν ένα μαγικό δίωρο επί σκηνής, με γέλιο, έρωτα και συγκίνηση. Προλάβετε, έως και αυτή τη Κυριακή!

2. Ο ΜΑΚΜΠΕΘ του Σαίξπηρ, δια χειρός Αναστασίας Ρεβή, ξεκίνησε παραστάσεις, από τη Παρασκευή που μας πέρασε, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Μια "ιντριγκαδόρικη" μετάφραση από τον Δημήτρη Δημητριάδη και μια "μαγνητική" μουσική από τη "Δαιμονία Νύμφη", δηλαδή τους Εύη Στεργίου και Σπύρο Γιασαφάκη, που αποτελούν "ατού" της παράστασης.

3. Ο Κωνσταντίνος Καβακιώτης ποντάρει σε μια δυναμική ερμηνεία για τον ομώνυμο ρόλο. Σταθερός συνεργάτης, τα τελευταία χρόνια, της Αναστασίας Ρεβή, δίνει με σθένος μια ερμηνεία, που θέλει να σε κρατά σε εγρήγορση ως θεατή. Άρτιος δίπλα του, ο Γιάννης Καραμφίλης. Για την ακρίβεια, ο Γιάννης Καραμφίλης ανήκει στους εξαιρετικούς ηθοποιούς που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, χρόνια τώρα, και πάντα, είναι "οπλοστάσιο", να έχει ένας θίασος το Γιάννη, στο δυναμικό του. Έτσι και εδώ, που με το Κωνσταντίνο Καβακιώτη έχουν άψογη σκηνική χημεία.

4. Θα ήμουν λάθος άνθρωπος, να μη σταθώ στην Εύη Σαρμή. Στον ΜΑΚΜΠΕΘ, η εν λόγω ηθοποιός ενσαρκώνει "Εκάτη", "Σέιτον" και "Λαίδη Μακντάφ", χαρίζοντας απολαυστικές ερμηνείες. Ναι. Η Εύη Σαρμή πάντα ήταν ταλαντούχα. Ναι. Η Εύη Σαρμή πάντα είναι λόγος να δεις μια παράσταση. Τώρα πια, μπορώ να το πω. Η σκηνική ευφυΐα που διαθέτει, εδώ λειτούργησε υποδειγματικά για εκείνη και λυτρωτικά, για εμάς, ως θεατές. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυτές οι αρετές.

5. Οι ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥ με το Γρηγόρη Παπαδόπουλο και το Νίκο Ορτετζάτο, παρουσιάζονται στο Vis Motrix (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης). Μια θεότρελη κωμωδία, από Τετάρτη έως και Κυριακή, για λίγες μόνο παραστάσεις.

6. Συνεχίζουν το δεύτερο Δευτερότριτο τους, οι "Oberon" με το REQUIEM, στο θέατρο Black BOX. Τρεις άνδρες, σε ένα ποιητικό κείμενο του Φερνάντο Ρενχίφο, για το παρελθόν που είναι παρόν και μέλλον. Για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης...την αξιολόγηση και εξέλιξη της ζωής μας.

7. Οι ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ του Ίψεν, έως 31 Γενάρη, στο θέατρο Τ. Τα γράφω κάθε εβδομάδα, να μη λέτε, ότι το χάσατε μετά. Η Γλυκερία Καλαιτζή σκηνοθετεί και η Ελένη Δημοπούλου μεγαλουργεί. Πρώτα τηλεφωνική κράτηση!

8. ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ και εισιτήρια οφείλεις γοργά να κλείσεις. Δύσκολο να βρεις- η ελπίδα, η προσπάθεια και η τηλεφωνική κράτηση, μπορούν να βοηθήσουν. Έφη Σταμούλη-Χριστίνα Χατζηβασιλείου, το δίδυμο για το οποίο οφείλει να καμαρώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

9. To ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ συνεχίζει τις παραστάσεις του, στην Αθήνα, έως τέλος Γενάρη, στο θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ. Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας, μαθαίνω πως ετοιμάζεται για Θεσσαλονίκη, έπειτα! Καιρός πια, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης να επανέλθει "εντός έδρας", μετά από πολλά χρόνια, έστω για λίγο. Μέχρι τότε, Αθηναίοι, μη χάσετε το εν λόγω ιδιαίτερο έργο!

10. Η ΑΓΓΕΛΑ του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, από αυτή τη Παρασκευή ξεκινά το θεατρικό ταξίδι της, στη Μονή Λαζαριστών. Η Ελλάδα της δεκαετίας του '50. Οι μετεμφυλικές πληγές που φέρει, ο έρωτας, ο θάνατος, η λησμονιά και ένας πρωταγωνιστής-σουγιάς, "μιλά" στις ρίζες μας. Για μια Ελλάδα, που αντιστέκεται και ξέρει από που προέρχεται. Που δεν αλλάζει όνομα και παραμένει ΑΓΓΕΛΑ.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.