• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22/02/2016
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22/02/2016

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22/02/2016


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, από Θεσσαλονίκη σε ένα δεκάλογο περί Τέχνης και ζωής...

1. ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ στη Θεσσαλονίκη θριαμβεύει. Η παράσταση του Γιάννη Κακλέα συνεχίζει, έχοντας αγγίξει το νεανικό κοινό της πόλης. Βρέθηκα στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ και το περασμένο Σαββατόβραδο, να δω το έργο ξανά. Με χαρά διαπίστωσα πως "έσφυζε" από νεανικό κοινό. Αν δεν είναι αυτό ελπιδοφόρο για το ελληνικό θέατρο με αυτά τα έργα, τότε τι;

2. Η Άννα Παναγιωτοπούλου έχει πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο-κόσμημα της πόλης, το θέατρο ΑΥΛΑΙΑ. ΟΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ του Leonard Gershe, σε σκηνοθεσία της ίδιας και επιτέλους ξεκινούν! Η πολυαναμενόμενη παραγωγή του Θωμά Χαρέλα, ετοιμάζεται να αγγίξει ψυχές, σε μουσική Διονύση Τσακνή.

3. "Λένε όταν δεν μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω, γύρνα το κεφάλι μπροστά. Η ζωή μου δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι για πάντα, αλλά για όσο κρατήσει. Κι είναι αυτό που λένε..."μην κλαις επειδή τέλειωσε. Γέλα επειδή συνέβη." .... Ο Αλέξανδρος Ρήγας το μήνα Μάρτη έρχεται στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ. ΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΛΕΜΕ.

4. O ταλαντούχος Χρήστος Σαπουντζής έρχεται Θεσσαλονίκη, με ότι ωραιότερο μπορούσε να σκαρφιστεί καλλιτεχνικό νους. ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου "Κάτι θα γίνει, θα δεις" έρχεται και θα παιχτεί στο μεζεδοποτείο "Γλυκιά Συμμορία" στην Ιουστινιανού στο κέντρο της πόλης. Μια παράσταση που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, από καφενέ σε καφενέ.8Μια διαφορετική θεατρική εμπειρία που αξίζει να ενστερνιστείς.

5. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ του Διονύσιου Σολωμού έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ. Η Όλια Λαζαρίδου σε μια συγκλονιστική ερμηνεία με την υπογραφή του Δήμου Αβδελιώδη. Δυο μέρες-δυο παραστάσεις μόνο.

6. ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ η παράσταση που σκηνοθέτησε η Γεωργία Μαυραγάνη και παίχτηκε με αίσθηση σε Αθήνα και Αγρίνιο, έρχεται στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. 11 έως 20 Μάρτη-αυστηρά και μόνο. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ξεκινά πλέον να "καλεί" ενδιαφέρουσες θεατρικές προτάσεις. Μια παράσταση για το μόχθο γυναικών "βουτηγμένων" ανάμεσα στα καπνά. Η ιστορία της Ελλάδας, στο στόμα τριών γυναικών. Αναμένω με μεγάλη- ειλικρινή- χαρά!

7. Ο Γιώργος Κολοβός στο ΒΟΫΤΣΕΚ που πρωταγωνιστεί στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης είναι "καμάρι". Γιος της αξέχαστης Λίνας Λαμπράκη, έχει δουλέψει με κόπο, μόχθο, ιδρώτα και "αίμα" σε μικρές σκηνές της πόλης, ενώ θριάμβευσε δυο καλοκαίρια πριν στους ΠΕΡΣΕΣ. Ξανά στο Κρατικό, και έπειτα από την εμπειρία στην "Αυτοκρατορία" του Βέλτσου με την υπογραφή του Μιχαήλ Μαρμαρινού και την "Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων" με την υπογραφή Θωμά Μοσχόπουλου, επιστρέφει στη κεντρική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. με το ρόλο-λοχαγού να είναι ένα κέντημα ψυχικής και σωματικής αρμονίας από εκείνον. Κύριος των μέσων του, καταθέτει μια αξιοσέβαστη ερμηνεία σε μια παράσταση που οφείλει της προσοχής σας.

8. Το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει τους ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ. Σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Στάνκογλου στο ρόλο του "Ετεοκλή" και η Νάντια Κοντογεώργη στο ρόλο της "Αντιγόνης".

9. Η παράσταση ΑΓΓΕΛΑ που παρουσιάζεται επιτυχώς στη Μονή Λαζαριστών για μένα, είναι λόγος να βρεθείς δυτικά. Λόγος μεικτός. Εμπεριέχει μέσα του πολλά συστατικά, αυτός ο λόγος. Ο Σάββας Πατσαλίδης δεν χρειάζεται συστάσεις από μένα. Αγαπά το θέατρο και γράφει γι αυτό, χρόνια τώρα, με ζηλευτές γνώσεις. Καταξιωμένη γραφή. Διαβάζοντας πρόσφατα κείμενο του, μου υπενθύμισε με το καλύτερο τρόπο, λόγια που τα πιστεύω κι εγώ, ένα προς ένα. Και αφορούν αποκλειστικά την ηθοποιό Σοφία Καλεμκερίδου. Για μένα, αυτά τα λόγια του Σάββα Πατσαλίδη για τη Καλεμκερίδου, κάνουν αυτή τη παράσταση-λόγο να τη δεις. Σας τα παραθέτω επακριβώς, όπως δημοσιεύθηκαν από εκείνον...

10. "Η Σοφία Καλεμκερίδου ωριμάζει διαρκώς. Γίνεται όλο και πιο πυκνή υποκριτικά. Βγάζει όλο και πιο αβίαστα ρόλους. Και την απολαμβάνω. Όπως εδώ. Ήταν αναμφίβολα η κορυφαία της παράστασης. Σε κάθε πέρασμά της η μεγαλοκοπέλα της, η “Άννα” άφηνε πίσω της “πικραμένα” αποτυπώματα, σε σημείο να περιμένεις πότε θα επανεμφανιστεί για ν’ αφήσει κι άλλα. Μεγάλο πράγμα για έναν ηθοποιό να έχει την πλατεία να περιμένει πότε θα επανακάμψει στη δράση. Η σκηνοθεσία θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως βαρόμετρο για να στήσει επάνω της όλη την παράσταση."


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.