• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28/12/2015
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28/12/2015

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 28/12/2015


5.0/5 rating 1 vote

Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής...

1. Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ ξεκίνησε τα Χριστούγεννα στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη επιτυχία. Το κοινό της πόλης, από το πρώτο βράδυ, κατέκλυσε το θέατρο της Πατριάρχου Ιωακείμ και χειροκρότησε με θέρμη την-όλο ταλέντο-παράσταση του Αλέξανδρου Κοέν. Ο μικρός στην ηλικία, μα μεγάλος σε εξυπνάδα σκηνοθέτης, απέδωσε εξαιρετικά το έργο του Ντύρρενματ. Δίχως φιοριτούρες, δίχως εξτρά "περιτυλίγματα", εμβάθυνε στο κείμενο, εύρυθμα, ανέδειξε εξαιρετικά τον ορισμό της μαύρης κωμωδίας και απέδωσε ένα απολαυστικό δίωρο στο θεατρόφιλο κοινό.

2. Στην παράσταση, ένας πολυμελής θίασος-δεκαπέντε τον αριθμό και το σύνολο, παρακαλώ-που πλέον σπανιότατα έως...μηδαμινά, έχει την χαρά να παρακολουθήσει επί σκηνής, η Θεσσαλονίκη, από ιδιωτική πρωτοβουλία, γεμάτοι μεράκι και παλμό. Ανάμεσα τους άξια λόγου, η Τζούλη Σούμα με μια αισθητική "ενέργεια" που φωτίζει το "χωριό" της "γηραιάς κυρίας". Πάνω σε ένα σκηνικό "πολλών αναγνώσεων" και χρήσεων, τα υπέροχα κοστούμια της παράστασης, είναι αδύνατο να μη σε κερδίσουν στο μάτι, όπως επίσης η σημαντική συνεύρεση τεσσάρων καταξιωμένων ηθοποιών. Η Αιμιλία Υψηλάντη σε ότι καλύτερο την έχω δει ποτέ, ως "δήμαρχος" κλέβει τις εντυπώσεις. Η Υβόννη Μαλτέζου, πάντα ξέρει, να βάζει τη προσωπική της "πινελιά" στο καλό θέατρο, ενώ ο Δημήτρης Πιατάς φαντάζει-και όντως είναι-ιδανικός στο ρόλο του Ιλ.

3. Αλλά, η χαρά μου ήταν άλλη και υπήρξε μεγάλη, για την..."ομώνυμη" κυρία. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου καταθέτει μία από τις πιο άρτιες ερμηνείες της. Ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος, τολμώ να πω -λες και είναι γραμμένος-για τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου. "Παίζει στα δάχτυλα" τη "Κλαιρ Ζαχανασσιάν" που υποδύεται και στη "σερβίρει" απλόχερα μπροστά σου. Αυτή είναι η Μίρκα που αγαπάμε στο ελληνικό θέατρο. Δείτε την-όσο προλαβαίνετε-καθότι η "επίσκεψη" στη Θεσσαλονίκη, κρατά αυστηρά, έως αυτή τη Κυριακή 3 Γενάρη.

4. Ο θεατρικός παραγωγός Μάρκος Τάγαρης, δίνει ραντεβού, για να γελάσουμε με τα...."χάλια" μας, στην πιο μεγάλη θεατρική αίθουσα της πόλης, το ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ-που πάντα φιλοξενεί μόνο επιτυχίες! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ! Και ο κόσμος που συρρέει στο χώρο, καθημερινά, γεμίζοντας τη πλατεία του θεάτρου, είναι αδύνατο να μην καταγραφεί.

5. ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ και οπωσδήποτε πριν πάτε, να σας πει την "ιστορία" της, η Μπέλλου, με τη φωνή της Έφη Σταμούλη και τη "ματιά" της Χριστίνας Χατζηβασιλείου, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, προνοείστε να κλείσετε θέση, τηλεφωνικά, λόγω της μεγάλης προσέλευσης.

6. Όπως προνοείστε, να δώσετε βάλσαμο στη καρδιά, με ότι βγάζει το μεδούλι των μεγάλων έργων και των συναντήσεων καλλιτεχνών στη ζωή. Όχι μόνο στο σανίδι. Και στη ζωή. Αυτό συντελείται από τη Γλυκερία Καλαιτζή, στο θέατρο "Τ", με την Ελένη Δημοπούλου και το Δημήτρη Ναζίρη να προΐστανται στους ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ του Ίψεν. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Τα βράδια που χαράσσονται στη μνήμη. Αλλά, και πιο σημαντικά...και στη καρδιά.

7. Τα πιο όμορφα της Κυριακής πρωινά, συνεχίζονται στο θέατρο ΑΝΕΤΟΝ με την ΟΔΥΣΣΕΙΑ της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης. Απέμειναν ελάχιστα, γι' αυτό σπεύσατε! Να ΄ναι περήφανος ο Νικηφόρος Παπανδρέου, για το "άρωμα" που προσδίδει το "μπουκέτο" των ταλαντούχων πλασμάτων στη πόλη.

8. ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ για λίγες παραστάσεις, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Ζέτα Μακρυπούλια. Μια εύρυθμη, φινετσάτη παράσταση με τη Ζέτα Μακρυπούλια, στη καλύτερη θεατρική στιγμή της, μετά τη "Sugar", στο ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΥΤΟ. Η Ζέτα με μέτρο, σκηνική ευφυία και πολύ δουλειά, απέδειξε ότι μπορεί να παίζει "fair play με το θεατράνθρωπο, που λέγεται Γρηγόρης Βαλτινός. Όσο να πεις, δεν το λες και λίγο.....

9. Σε ότι αφορά τον δε, Γρηγόρη Βαλτινό, στο δεύτερο μέρος της παράστασης, η σκηνή της τηλεφωνικής συνομιλίας με "το γιο του", καταχωρείται στις πιο συγκινητικές στιγμές του, πάνω στο σανίδι. Εκεί που ξέρει πως, όσο "αφαιρείς" στο παίξιμο , τόσο κερδίζεις στο συναίσθημα". Δείτε τους, από Τετάρτη έως Κυριακή.

10. Πριν γράψω το δέκα-κάθισα και ξαναδιάβασα τις εννιά προηγούμενες προτάσεις. Τις λέξεις, τους χαρακτηρισμούς, τα ωραία που προσέδωσα στις παραστάσεις της πόλης μου. Δεν αφαιρώ τίποτα, δεν αλλάζω σε χαρά για ότι προτείνω. Καμαρώνω. Είμαι πολύ περήφανος για τους λόγους, (αυτούς τους δέκα) που ζω σε αυτή τη πόλη, πολιτιστικά. Κι έχω κι άλλους δυο ακόμα (και βάλε), αλλά θα τους εκθέσω μια άλλη φορά. Τη νέα χρονιά. Μέχρι τότε, Χρόνια Πολλά με υγεία, ζεστασιά στη καρδιά, και το φόβο μακριά από τη "φάτνη" της ψυχής.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.