• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


3.7/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Το ότι η οδηγία της Ευρωπαικής Ενωσης για «Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ενιαία ψηφιακή αγορά», υπερψηφίστηκε, πριν λίγες μέρες, από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν είναι για να χαιρόμαστε.
Δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες προστασίας των δημιουργών, ούτε των χρηστών του διαδικτύου.
Αυτό που θα φροντίσει μόνο, είναι να διαμορφώσει ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας σ' αυτούς που λυμαίνονται χρόνια τώρα, οπτικοακουστικά έργα, εκδόσεις και έντυπο Τύπο.
Όσοι νοιαζόμαστε για την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και όλων των έργων της ανθρώπινης δημιουργίας παντού και -βεβαίως- στο διαδίκτυο, απαιτούμε η πνευματική-καλλιτεχνική δημιουργία να μην αποτελεί εμπόρευμα.
Οι καλλιτέχνες, οι εκτελεστές, οι πνευματικοί δημιουργοί, να μην αφήνονται απροστάτευτοι απέναντι σε θρασείς εκμεταλλευτές και να διασφαλίζεται η δίκαιη αμοιβή τους.
Όσο για την εισαγωγή στο διαδίκτυο φίλτρων αυτόματης παρεμπόδισης ή αποκλεισμού περιεχομένου, (που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα), δε χρειάζεται.
Τα μέτρα για την προστασία των δημιουργών, δεν πρέπει να θίγουν το δικαίωμα πολιτιστικής δημιουργίας και ελευθερίας έκφρασης και κυρίως να μην συνιστούν πρακτικές ψηφιακής λογοκρισίας.
Γιατί αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.
Οι συμφωνίες παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης, να προβλέπουν δίκαιη αμοιβή και προστασία συγγραφέων, δημιουργών, καλλιτεχνών, ερμηνευτών ή εκτελεστών και χρηστών.
Να επιβαρύνονται όσοι κερδίζουν αστρονομικά κέρδη από την αξία των έργων των δημιουργών, μέσω της διάθεσης και αναφόρτωσης τους στο διαδίκτυο.
Αυτό προέχει. Αυτό είναι δίκαιο.
Την ελευθερία έκφρασης στο διαδίκτυο, την καταργούν τα μονοπώλια της ψηφιακής αγοράς, που ελέγχουν το περιεχόμενο των χρηστών, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, όπως και τα μεγαθήρια της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και του Τύπου, που λεηλατούν έργα και δικαιώματα των δημιουργών, με «δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης» και συμβάσεις παραχώρησης «αντί πινακίου φακής».
Για αυτά, ναι, έχει νόημα να αγωνιστούμε. ..


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.