• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΕΦΤΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ
ΕΦΤΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

ΕΦΤΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 13/01/2016 18:29
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Η πρόκληση που νιώθει ένας ηθοποιός όταν μόνος του καλείται να στηρίξει μια ολόκληρη παράσταση ωθεί ολοένα περισσότερους καλλιτέχνες στους μονολόγους.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια πολλές σημαντικές ερμηνείες έχουν σημειωθεί από ηθοποιούς που επέλεξαν τον μοναχικό δρόμο, κερδίζοντας το κοινό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Νένας Μεντή, που με την ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ καθήλωσε το θεατρόφιλο κοινό, σάρωσε τα βραβεία και φέτος επανέρχεται στο Θέατρο Χώρα. Βασισμένη στο βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» και τις σκηνοθετικές οδηγίες του Πέτρου Ζούλια, η Μεντή σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής, ξεδιπλώνει την πολυκύμαντη ζωή της μεγάλης στιχουργού.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης, στη Φρυνίχου αυτή τη φορά, μετά την «Ελένη» του Ρίτσου, που είχε παρουσιάσει στο Υπόγειο και με ένα κείμενο που φέρει τη δική του υπογραφή και τον σκωπτικό τίτλο ΣΙΧΤΙΡ ΕΥΡΩ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ δίνει μάθημα υποκριτικής και μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης, εμφανίζεται τόσο σπάνια στις θεατρικές μας σκηνές.

Στο Ιλίσια Βολανάκης, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης συμπράττει με τον πολύ σημαντικό σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις και δοκιμάζει -εντυπωσιάζοντας το κοινό και τους κριτικούς- κάτι εντελώς διαφορετικό από τους ρόλους που έπαιζε μέχρι σήμερα, ερμηνεύοντας σε έναν σπαραχτικό μονόλογο τον βιβλικό ΙΩΒ, σύμβολο της υπομονής αλλά και του άγριου αγώνα που υπάρχει στην έννοια της ίδιας της ζωής. 'Εξοχη σκηνοθεσία και συναρπαστική ερμηνεία.

Στο ίδιο θέατρο και ο Βασίλης Ευταξόπουλος, που παρουσιάζει έναν μονόλογο, που έχει βασιστεί στο ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ του Π. Ζίσκιντ, σε σκηνοθεσία του πολύ καλού Λεωνίδα Παπαδόπουλου, ένα κείμενο που μετατρέπει τον εξαίρετο ηθοποιό, στον κοντραμπασίστα του Ζίσκιντ, τον οδηγεί σε μια θεατρική σχοινοβασία που απαιτεί τον καλύτερο εαυτό του. Αυτόν ακριβώς, που ο έμπειρος ηθοποιός, καταθέτει πάντα στο θεατρικό σανίδι και δικαίως καταχειροκροτείται.

Η Άννα Κοκκίνου με τη βοήθεια του Νίκου Φλέσσα στην δραματουργία, ερμηνεύει και σκηνοθετεί μια επιλογή από κείμενα του Θουκυδίδη στην παράσταση ΕΓΩ Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΕΝΑΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ που παίζεται στη Σφενδόνη, ανιχνεύοντας τη θεατρικότητα της Ιστορίας.

Ο Νίκος Αλεξίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, επιστρέφει στον ΚΟΛΧΑΑΣ του Χ. Κλάιστ, έναν μονόλογο που είχε ξαναπαίξει στο παρελθόν, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αφηγούμενος μια πραγματική ιστορία του 1500, στην οποία ένας έμπορος αλόγων πέφτει θύμα ενός ισχυρού άρχοντα.

Αν δεν το είχατε δει παλιότερα, τώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα μοναδικό one-man-show του Γιώργου Κοτανίδη, στο ρόλο του νομπελίστα φυσικού Φάυνμαν, που προετοιμάζει μια διάλεξη για τα μυστήρια του σύμπαντος, στην παράσταση QED Ή ΤΙ ΑΠΕΔΕΙΞΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΑΫΝΜΑΝ που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ι. Βαρδάκη.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.