ΕΙΔΑ ΤΟ 'ANDARES'

ΕΙΔΑ ΤΟ 'ANDARES'


5.0/5 rating 1 vote

Είδα το "ANDARES"
Των Makuyeika Colectivo Teatral 
Σε σκηνοθεσία Héctor Flores Komatsu
Public Theater, Under The Radar, LuEsther Hall

Ο θίασος των Makuyeika Colectivo Teatral από το Μεξικό αποτελείται από μια μικρή ομάδα αυτόχθονων δημιουργών, που διαπραγματεύονται ζητήματα ταυτότητας σε σχέση με την παράδοση τους. Τρεις ηθοποιοί και ένα κιθαρίστας, ο καθένας τους δίνει μια διαφορετική μάχη με το παρελθόν του. Στην σκηνή τους ακολουθούν οι μύθοι τους, οι προκαταλήψεις τους, η γλώσσα τους, οι οικογενειακές τους ιστορίες και οι πρόγονοι τους. Όλοι μαζί συνθέτουν ένα ζωντανό ψηφιδωτό που φωνάζει - ή μάλλον τραγουδά και χορεύει - "είμαστε ακόμα εδώ". 

Ο Maychi, ένας νεαρός Μάγια, αμφισβητεί το λαμπρό παρελθόν του λαού του. Ο Lupe, ένας νεαρός Wixarika, αποτυγχάνει να κυνηγήσει το ελάφι του όπως έκαναν οι πρόγονοί του. Οι ρόλοι είναι πολλοί και εναλλάσσονται μέσα στις αφηγήσεις τους. Αλλά η ιστορία που θυμάμαι περισσότερο είναι του Mijangos, που μας συστήνεται ως “muxe”, μέλος του τρίτου φύλλου που αναγνωρίζεται από την φυλή των Zapotec. Οι muxes έχουν γεννηθεί άντρες, αλλά ντύνονται και ζουν ως γυναίκες. Φορώντας μια μαύρη μακριά φούστα, με αέρινη κίνηση και γλυκό χαμόγελο, ο Mijangos μας λέει μια ιστορία γεμάτη μεγάλα πάθη και απώλειες, που ξεπερνά κάθε πολιτισμικό ή γλωσσικό χάσμα. 

Η παράσταση έχει κάποιες φορκλοριστικές αποχρώσεις, αλλά ευτυχώς δεν περιορίζεται σε αυτές. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του έργου είναι η σύγκρουση μεταξύ παράδοσης και προσωπικής επιθυμίας. Τα τέσσερα νέα παιδιά στην σκηνή δεν εκπροσωπούν τους Maya, τους Zapotec ή τους Wixarika, αλλά τον εαυτό τους. Μας μεταφέρουν την ανησυχία τους, όχι τόσο για την αναβίωση του πολιτισμού τους, αλλά για την δική τους επιβίωση. Οι περιοχές που έχουν μεγαλώσει απειλούνται από την κυβέρνηση του Μεξικού που σταδιακά απαλλοτριώνει εκτάσεις γης με στόχο την οικονομική τους εκμετάλλευση. Κι αυτοί φαίνονται διχασμένοι. Πρέπει να σώσουν τον κόσμο τους ή τον εαυτό τους; 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.