ΦΟΒΙΣΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ

ΦΟΒΙΣΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Με τυραννάει μια ατεκμηρίωτη σκέψη, περί συγγένειας του άκρατου "δηθενισμού" και του καλπάζοντα συντηρητισμού των ημερών.

Τώρα, ας πούμε, σκέφτομαι συγχρόνως, τέσσερα άσχετα, μεταξύ τους, πράγματα και διαισθάνομαι κάποιο κοινό τους σημείο:

1. Έπεσα πάνω στη ρήση του Σεφέρη: "Είναι δύσκολο ν’ απαλλαγεί ο άνθρωπος, από τον αόρατο χορό των γερόντων, που τον παρακολουθούν σ’ όλη του τη ζωή".

2. Είδα στον εναλλακτικό και νεανικό καλλιτεχνικό χώρο του BIOS, θεατρική παράσταση νέων ηθοποιών, με κακό κείμενο γεμάτο κλισέ, συντηρητική σκηνοθεσία και άνευρες, χωρίς πάθος, ερμηνείες.

3. Θυμήθηκα πως, σαν σήμερα, ο Χατζιδάκις έδωσε το 1949, την περίφημη διάλεξη στο Θέατρο Τέχνης, για το ρεμπέτικο.

4. Είδα στο timeline μου, βουνά λουλουδιών σε πίστες και καταγγελτικές λεζάντες.

Όταν η κατεστραμμένη και πολιτικά καταπιεσμένη Ελλάδα, ανάσαινε με το ρεμπέτικο τραγούδι, ξεδιψούσε με ζεϊμπέκικο και μπουζούκι, η καλλιτεχνική ελίτ το περιθωριοποιούσε.

Ο 24χρονος τότε, Χατζιδάκις, το αγκάλιαζε και -στοιχειοθετημένα- το αναγνώριζε ως αντιπροσωπευτικό ρυθμό του Έθνους. Σαν σήμερα.

Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία που συμπιέζεται αμείλικτα, τα στενά περιθώρια αποσυμπίεσης, επιτρέπουν σε κάποιους, να βγάζουν το άχτι τους, γλεντώντας επιδεικτικά, (όπως και πριν 20 χρόνια) και σε άλλους να τους επικρίνουν με σκληρά ποσταρίσματα.

Στην άλλη όχθη, οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι, πουλάνε φούμαρα, κακέκτυπα πρωτοποριών, προστατευμένοι από "αυλές", που ζουν για την ηδονή των like.

Οι γέροντες του Σεφέρη, είναι στον καιρό μας, οι συντηρητικοί, οι "στρουθοκαμηλικοί". Οι αδύναμοι να αντιτάξουν στην πιο φοβισμένη -μεταπολεμικά- γενιά, κάτι παραδείγματα τόλμης, σαν τον Χατζιδάκι και κάτι καημούς, σαν αυτούς του ρεμπέτικου.

Real news 31.1.2016


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.