• BUZZ
  • Άρθρο
  • Γ. ΑΡΜΕΝΗΣ: "Ο ΚΟΥΝ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. ΑΝΟΙΓΕ ΠΟΡΤΕΣ"
Γ. ΑΡΜΕΝΗΣ:

Γ. ΑΡΜΕΝΗΣ: "Ο ΚΟΥΝ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. ΑΝΟΙΓΕ ΠΟΡΤΕΣ"


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 08/04/2016 17:28
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο Γιώργος Αρμένης εκτός από ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος, είναι ένας από τους πολυγραφότερους νεοέλληνες συγγραφείς.

Το καινούργιο έργο του ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΠ' ΕΞΩ, παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο και με αφορμή την παράσταση, μιλήσαμε μαζί του και κάναμε μια αναδρομή στην πλούσια συγγραφική του πορεία..

«Το πρώτο μου έργο ήταν ένα παιδικό ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΖΙΤΖΙΡΗ. Το έγραψα με το που μπήκα στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης και το παρέδωσα στον Κάρολο Κουν. Εκείνος μού είπε: «Καθίστε πρώτα να γίνετε ηθοποιός, μην βιάζεστε». Όμως τελικά του άρεσε και το ανέβασε ο Γιώργος Λαζάνης, που ήταν επίσης δάσκαλός μου. Εκείνα τα χρόνια, βγήκαν πολλοί συγγραφείς από το Θέατρο Τέχνης, από τους οποίους επηρεάστηκα: ο Σκούρτης, ο Ποντίκας, η Αναγνωστάκη και φυσικά ο Καμπανέλης, τον όποιο θαύμαζα. Μετά έγραψα άλλο ένα παιδικό που λεγόταν Ο ΛΑΚΗΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ που ανέβηκε από τον Λ. Αντωνίου».

Το πρώτο του έργο για ενήλικες ήταν η ΠΡΟΒΑ που σάρωσε τα βραβεία. Ο Γ. Αρμένης θυμάται: «Είχε γίνει ένα φεστιβάλ στην Ιθάκη, που το είχε διοργανώσει ο Αντώνης Κούφαλης και στην επιτροπή ήταν σημαντικοί άνθρωποι, ο Χατζιδάκις, ο Κουν…»
Ακολούθησε το ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ, ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ, ένα έργο για την νεότερη ιστορία της Ελλάδας, με τραγούδια του Χ. Λεοντή, που έγιναν πολύ γνωστά και μετά ΤΟ ΣΟΪ που το σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Κάρολος Κουν. Αργότερα διασκευάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα, σε τηλεοπτική σειρά που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Όταν ρωτάω τον Γ. Αρμένη για τις συμβουλές που του έδινε ο δάσκαλός του, απαντάει: «Ο Κουν δεν έδινε ποτέ συμβουλές, οι συμβουλές κρύβουν έναν συντηρητισμό, που δεν ταιριάζει σε δάσκαλο. Ο Κουν μάς άνοιγε πόρτες και χαραμάδες, γι’ αυτό ήταν μεγάλος».
Ακολουθεί Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ, που το ανέβασε ο Γιώργος Λαζάνης στο Θέατρο Βεάκη, που ήταν τότε η λαϊκή σκηνή του Θεάτρου Τέχνης.

Ένα από τα έργα που ξεχωρίζει ιδιαίτερα ήταν το ΒΑΣΙΚΑ ΜΕ ΛΕΝ ΘΑΝΑΣΗ. «Αυτό το έργο μου χάρισε μεγάλες χαρές και βγάλαμε και λεφτά. Το ανέβασε ο Θύμιος Καρακατσάνης, σε σκηνοθεσία του Κώστα Μπάκα, παιζόταν τρία χρόνια, όπως κι άλλα έργα μου».

Έπειτα γράφει δύο ακόμα μεγάλες επιτυχίες το Ο ΣΑΚΗΣ, Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ που το ανέβασε ο Τάκης Χρυσικάκος, το ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ενώ παράλληλα διασκευάζει Μολιέρο, Πιραντέλλο, Νταριο Φο και γράφει σενάρια.

Κάπως έτσι, έφτασε στο ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΠ' ΕΞΩ, ένα έργο που συνδυάζει τον ρεαλισμό της καθημερινότητας, με μια ποιητική διάσταση. «Δίνω πάντα μια ποιητική διάσταση στα έργα μου, γιατί πιστεύω ότι αν δεν υπάρχει ποίηση, δεν αξίζει να γράψεις. Τα πρόσωπα μου φροντίζω να είναι ποιητικά και βέβαια η γλώσσα».

Πώς εμπνέεται όλες αυτές τις ιστορίες; «Μα από αυτά που ακούω, βλέπω και οσμίζομαι. Περπατώ πολύ στην Αθήνα και οι ήρωές μου είναι πάντα άνθρωποι που κουβαλάω μέσα μου, από την παιδική μου ηλικία και την Ήπειρο. Έχω διαβάσει πολύ για να γράψω και με έχουν επηρεάσει όλοι οι συγγραφείς, που γνώρισα μέσα από τα έργα τους και χαίρομαι που με επηρέασαν. Με ενδιαφέρει το κοινωνικοπολιτικό θέατρο. Τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΠ' ΕΞΩ πραγματεύεται τη σημερινή κατάσταση και περιγράφει την απελπισία, στην οποία φτάνει μια οικογένεια με παιδιά μέσα στην κρίση, την αγωνία των ανθρώπων να επιβιώσουν».

Ο ίδιος σκηνοθετεί, αλλά και παίζει στην παράσταση: «Είναι χαρά μεγάλη να βλέπω τους συναδέλφους, να ζωντανεύουν τους ήρωες του έργου μου και να τους αναδεικνύουν», μου λέει.. «Μου αρέσει να παίζω πράγματα που έχω γράψει ο ίδιος, αλλά επίσης με ενδιαφέρει να βλέπω τα έργα μου σκηνοθετημένα και από άλλους. «Όταν ο Κουν σκηνοθέτησε το ΣΟΪ έκανα ό,τι μου έλεγε, ήμουν στρατιώτη., όπως σε όλα αυτά τα πενήντα χρόνια που κλείνω στο θέατρο. Αυτό λέω και στους μαθητές μου, να μπαίνουν και να χάνονται μέσα στα κείμενα, να μην τα φέρνουν στον μικρόκοσμό τους…»

 

(φωτογραφία slider: popaganda)


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.