• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΑΓΑΘΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΑΓΑΘΟ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΑΓΑΘΟ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Πέμπτη, 30/04/2020 20:11
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Βασική απορία αναφορικά στην ακύρωση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων, μετά το σχετικό διάγγελμα για την άρση των μέτρων περιορισμού.
Ποια είναι η λογική που εξαιρεί τα σχετικά με Πολιτιστικές εκδηλώσεις επαγγέλματα, από τους κλάδους που στο σύνολό τους αποτελούν τη γενική «οικονομική δραστηριότητα»; Δεν είναι τα μοναδικά επαγγέλματα που σχετίζονται με μεγάλες συναθροίσεις. Ως εκ τούτου, γιατί ακυρώνονται οι Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν κάτω από την ισχύ των νέων κοινών μέτρων προστασίας και έπειτα από συνεννόηση της Πολιτείας με τους διοργανωτές;
Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ούτε μια απλή αφορμή για μικρές ή μεγάλες συναθροίσεις. Είναι πρωτεύον αγαθό, όπως η Εκπαίδευση και η Υγεία. Η Πολιτεία οφείλει να τον τοποθετήσει εκεί που του πρέπει, διασώζοντας τις τέχνες, τις έννοιες όπως η Μουσική και το Θέατρο, με τις οποίες οι πολίτες είμαστε, εδώ και αιώνες, εξ επαφής συνδεδεμένοι, σε έναν διαρκή, ζωντανό διάλογο, ο οποίος τροφοδοτεί και αναπτύσσει την πνευματικότητά μας, δηλαδή την ουσία της ζωής μας ολόκληρης.
Η επαφή με τις Τέχνες αυτές μέσα από το διαδίκτυο, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί με τίποτα να αντικαταστήσει την κοντινή επαφή με τη δράση του καλλιτέχνη και την δια ζώσης αλληλεπίδρασή του με τον δέκτη.
Η τεχνολογική αυτή ευκολία δεν θα πρέπει να καθησυχάζει τους αρμόδιους, με τη σκέψη ότι υπάρχει, βολικό στα χέρια μας, αυτό το υποκατάστατο ψυχαγωγίας.
Μάλιστα, κάτι που και σε αυτή την περίπτωση οφείλει η Πολιτεία, είναι να σταθεί, όχι απλά βοηθός αλλά οδηγός, στον αγώνα για την προστασία και τη διεκδίκηση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων στιχουργών, συνθετών, ερμηνευτών, μουσικών, ηθοποιών, σεναριογράφων και άλλων ειδικοτήτων, που καθημερινά βλέπουν τα εισοδήματά τους να γίνονται λεία στα χέρια των ενδιάμεσων ψηφιακών μηχανισμών που όλοι γνωρίζουμε (Youtube, Spotify κλπ). Εδώ και χρόνια αυτές οι εταιρίες έχουν επιβληθεί στη βιομηχανία με αυθαίρετους, μονόπλευρους και κρυφούς οικονομικούς όρους, «πετώντας» στους δημιουργούς και ερμηνευτές καλλιτεχνικών έργων, ένα «ξεροκόμματο».
Κανείς δεν θέλει να παραβεί οποιοδήποτε μέτρο το οποίο προστατεύει την υγεία όλων. Όμως από το χθεσινό διάγγελμα υπάρχει μια αίσθηση «απουσίας» του Πολιτισμού από το σύνολο των κλάδων που αποτελούν την εικόνα της γενικής «οικονομικής δραστηριότητας» της χώρας, κάτι που γεννάει ερωτηματικά.
Ένα από αυτά, το αν μας τιμά, η βιομηχανία «Αισχύλος, Ευριπίδης, Σοφοκλής», αλλά και «Τσιτσάνης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης», να θεωρείται τόσο ασήμαντη και αχρείαστη, ώστε να αποφασίζεται να κλείσει για όλο το καλοκαίρι.
Αναμένουμε πιθανή επανεξέταση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΕΣ
Τραγουδοποιός


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.