• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΤΑ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΤΑ

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΤΑ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς, φάνηκε πρόθυμος να στηρίξει τους νέους καλλιτέχνες και να προχωρήσει σε κινήσεις εξυγίανσης των κρατικών φορέων. Μένει να δούμε πώς και πότε θα πραγματοποιηθούν τα όσα εξήγγειλε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει πολιτιστική αναγέννηση στη χώρα μας, την οποία υποσχέθηκε να στηρίξει. Πρότεινε μάλιστα, την ίδρυση ενός Συμβουλίου Τεχνών, κατά τα πρότυπα των Art Councils των ευρωπαϊκών χωρών, που θα αποτελείται από διακεκριμένα πρόσωπα διεθνώς, το οποίο θα αποφασίζει για τους διευθυντές των οργανισμών που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου, με στόχο τη διασφάλιση αξιοκρατικών κριτηρίων.

Μίλησε εκτενώς για το χώρο του θεάτρου, δηλώνοντας ικανοποιημένος από την πορεία τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι πολλές παραστάσεις από εδώ και πέρα θα έχουν υπέρτιτλους στα αγγλικά, προκειμένου να προσελκύσουν και ξένους θεατές.

Βέβαια, εμείς ως χώρα δεν έχουμε ακριβώς θεατρικό τουρισμό και μάλλον το Υπουργείο θα έπρεπε να σκεφτεί πώς θα μπορούσε να διακινήσει τις ελληνικές παραστάσεις στο εξωτερικό.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι το εμβληματικό ξενοδοχείο Ακροπόλ - Παλλάς επί της Πατησιών, το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, θα παραχωρηθεί σε νέες ομάδες ως χώρος δοκιμών, αλλά και παρουσιάσεων. Οι εργασίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά κατά τις δηλώσεις του Υπουργού, θα αποτελέσει μια κοιτίδα σύγχρονου πολιτισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία πολλά χρόνια, που το υπουργείο, έχει δεσμευτεί για ανάλογες κινήσεις, που τελικά ποτέ δεν ευοδώθηκαν.

Όσον αφορά στο θέμα του Εθνικού Θεάτρου, δεν έκανε καμία δήλωση σχετικά με τη θητεία του Στάθη Λιβαθινού, που λήγει στις 15 Μαΐου, τον οποίο όμως φάνηκε να υποστηρίζει λέγοντας ότι δεν έχει προλάβει ακόμα να παράξει το δικό του έργο, αφού υλοποιεί τον προγραμματισμό της προηγούμενης διοίκησης, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ που παραιτήθηκαν.

Για το Φεστιβάλ Αθηνών δεν έδωσε πολλές πληροφορίες πέρα από το ότι η συνέντευξη Τύπου του Γιαν Φαμπρ, έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου, οπότε και θα μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιούνται από νέους ηθοποιούς σε αρχαία θέατρα, με στόχο τη σύνδεση του σύγχρονου πολιτισμού με την κλασική κληρονομιά μας.

Ανάμεσα, πάντως, στις άμεσες προθέσεις του Υπουργού για τους πολιτιστικούς φορείς είναι οι εξής δύο: η διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε καλλιτεχνικούς και οικονομικούς / διοικητικούς διευθυντές και νέα διοικητικά συμβούλια που θα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους. Αυτό είναι μια κίνηση που χρόνια μάλλον θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί, καθώς το καλλιτεχνικό όραμα για έναν οργανισμό και η διοίκησή του είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ιδιότητες, που είναι καλύτερο να μοιράζονται σε διαφορετικά πρόσωπα για την εύρυθμη λειτουργία του εκάστοτε φορέα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.