• BUZZ
  • Άρθρο
  • Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Κυριακή, 03/05/2020 15:34
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο κόσμος του Θεάτρου βασίζεται στην άμεση επικοινωνία του ηθοποιού με το κοινό. Η κοινωνική απομόνωση που φέρνει η κρίση του Κορονοϊού δεν μπορεί να αφήσει τη σχέση αυτή ανεπηρέαστη. Κρατώντας τον κόσμο μακρυά από την όποια καλλιτεχνική δραστηριότητα, για λόγους δημόσιας υγείας, που είναι μια απόλυτα κατανοητή πρακτική, όλοι οι καλλιτέχνες θα πρέπει στη συνέχεια να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το «ζωντανό» κοινό του θεάματος, κατά τρόπο που ακόμη δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε πώς θα γίνει. Η ζωή πάντοτε εξελίσσεται και το ίδιο θα κάνει και το Θέατρο.
Πώς όμως θα εξελιχθεί το Θέατρο, δεν το ξέρουμε ακόμη. Αλλά σίγουρα, έχουμε τον χρόνο να το σκεφτούμε και να προτείνουμε λύσεις.
Ο χώρος του θεάματος πλήττεται εξίσου με άλλους κλάδους, κι επομένως χρειάζεται ένας προσεκτικός σχεδιασμός της επόμενης ημέρας. Το τίμημα είναι βαρύ, αλλά η εμπιστοσύνη του κοινού στις καλλιτεχνικές σκηνές θα αποκατασταθεί ευκολότερα, ίσως σε σχέση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται.
Το Θέατρο δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά ένας χώρος προβληματισμού και παιδείας. Το κοινό πάντοτε θα «διψάει» για τη συμμετοχή του σε κάθε μορφή παραστασιακού γεγονότος. Επομένως, είμαι πολύ αισιόδοξη ότι η μετάβαση στην κανονικότητα ή έστω στην «νέα» κανονικότητα θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από όσο πιστεύουμε. Δυστυχώς, την περίοδο αυτή, που βρισκόμαστε στο επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης της πανδημίας, υπερισχύουν τα δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον του Θεάτρου. Θα πρέπει όμως να κρατήσουμε την αξιοπρεπή στάση που κρατάμε όλα τα χρόνια της καριέρας μας και να «μετασχηματιστούμε» ακόμη, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να κάνουμε πρόβες, να ενσαρκώνουμε θεατρικούς ήρωες, και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα είμαστε έτοιμοι να ξαναβρεθούμε με τους θεατές, σε μια νέα συνθήκη ίσως, σε μια νέα σχέση.
Το σημαντικό όμως είναι πως θα ξαναβρεθούμε.
Μέχρι τότε, ίσως η μοναδική βιώσιμη λύση να είναι οι παραστάσεις υπό προυποθέσεις. Σε ανοιχτά θέατρα, με τήρηση των κανόνων υγιεινής και την προσέλευση των θεατών κατά το ήμισυ, προκειμένου όλοι να είμαστε ασφαλείς.

Χριστίνα Αλεξανιάν
Ηθοποιός


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.