• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΓΡΙΟΥΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ  ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΓΡΙΟΥΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΓΡΙΟΥΣ


2.6/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

Πρόσφατα πληροφορήθηκα, ότι δημοφιλής πρωταγωνιστής, παραιτήθηκε δυο εβδομάδες μετά την έναρξη των παραστάσεων , επειδή, λέει, δεν μπορούσε να παίξει με την συμπρωταγωνίστριά του (η οποία για την ιστορία είναι μια πολύ καλή ηθοποιός). Και τρέχει ο έρημος και πολύ καλός σκηνοθέτης, να τον αντικαταστήσει και έχουν τρελαθεί οι συνάδελφοί του να κάνουν έξτρα πρόβες .

Το ερωτήματα που τίθενται, είναι πολλά. Πρώτον, ο εν λόγω ηθοποιός, έπρεπε να περάσουν δύο εβδομάδες από την πρεμιέρα, για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον; Γιατί δεν αποχώρησε κατά τη διάρκεια των προβών;

Δεύτερον, τι ακριβώς σημαίνει η φράση «δεν μπορώ να παίξω με τον τάδε», σε ένα έργο που έχει προβαριστεί και στηθεί; Συνήθως τέτοιες βαρύγδουπες δηώσεις σε μια έτοιμη παράσταση και δοκιμασμένη στο κοινό, σημαίνουν τις περισσότερες φορές « δεν μπορώ, που κάποιοι λένε ότι ο τάδε είναι καλύτερος από εμένα». Οπότε τα κίνητρα, μάλλον δεν είναι καλλιτεχνικά, όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν…

Τρίτον και πολύ βασικό, τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους ηθοποιούς που πληρώνουν τα σπασμένα, κάνουν πάλι πρόβες, δεν πληρώνονται κτλ κτλ; Αυτά δεν τα σκέφτηκε φυσικά ο καλλιτέχνης συνάδελφός τους. Και δυστυχώς, το Σωματείο δεν προβλέπει κάποια ρύθμιση, για περιπτώσεις τέτοιες, οι οποίες σε κάποια άλλη χώρα θεωρούνται παραπτώματα και πρέπει να περάσουν από το πειθαρχικό συμβούλιο των αρμόδιων ενώσεων και συνδικάτων.

Ναι, οι ηθοποιοί τραβάνε πολλά σήμερα και δεν προστατεύονται, αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που κάνουν πολλά και κυρίως όχι εκεί που πρέπει….

Όπως πχ όταν κάνουν μια συμφωνία και μετά μετανιώνουν και φεύγουν, είτε επειδή τους έγινε μια άλλη πρόταση, πιο συμφέρουσα, είτε γιατί έκριναν πιο δελεαστικούς τους νέους όρους συνεργασίας.

Αυτό βέβαια, σε περίπτωση που δεν έχουν υπογραφεί συμβόλαια και δεν έχουν ξεκινήσει οι πρόβες, είναι κατανοητό ως ένα βαθμό, ειδικά στις μέρες που ζούμε. Ουδείς αναντικατάστατος άλλωστε και σίγουρα αν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση η παράσταση δεν κινδυνεύει.

Όμως υπάρχουν και φορές, που η μεγάλη ανασφάλεια των ηθοποιών τους οδηγεί σε λάθος κινήσεις, που και τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα και που για τους ίδιους τελικά, δεν έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Η ειλικρίνεια πάντα, είναι η καλύτερη οδός, γιατί έτσι πολλά προβλήματα μπορεί να λυθούν.

Δυστυχώς πολλές φορές οι καλλιτέχνες επικαλούνται αρρώστιες, εγκυμοσύνες, υπερκοπώσεις, προσωπικά και άλλα..ανυπέρβλητα εμπόδια, ενώ ένα μήνα μετά βρίσκονται σε άλλες διανομές, λες και κανείς δεν θα το μάθει. Ουδέν κρυπτόν, όμως, στο ελληνικό θέατρο για πολύ καιρό.

Γενικά, όταν δίνεις το λόγο σου, καλό είναι να τον τηρείς, πολύ περισσότερο όταν έχεις ήδη ξεκινήσει πρόβες και κάποιοι άνθρωποι εξαρτώνται από σένα. Έστω κι αν οι εξελίξεις -αυτό το τελευταίο- το διαψεύσουν.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.