ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ!

ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ!


5.0/5 κατάταξη (5 ψήφοι)

Βρέθηκα στο Βερολίνο και ξεφυλλίζοντας, έναν θεατρικό οδηγό, είδα μέσα, τόσες φορές τα ονόματα "Γκαίτε" και "Ίψεν", που νόμιζα αν τον φυσήξω, θα σηκωθεί σύννεφο σκόνης. Πήγα, είδα θέατρο κι άλλαξα γνώμη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, σκεφτόμουν πόσο βαθειά συντηρητικοί είμαστε, απέναντι στα κλασικά κείμενα. Οι Βερολινέζοι δεν το 'χουν σε τίποτε, να τους αλλάξουν τα φώτα, κάνοντάς τα εν τέλει διαχρονικά, με όρους απόλυτης κυριολεξίας.

Στις παραστάσεις των μεγάλων μας θεάτρων (με ελάχιστες εξαιρέσεις βλ. "Βυσσινόκηπος" του Ν. Καραθάνου) εμμένουμε σκηνοθετικά, στις "παραδόσεις" που φέρουν τα μεγάλα έργα.

Ενώ θα μπορούσαν ν' αξιοποιηθούν ως πρωτογενή υλικά, που πάνω τους θα οικοδομηθούν σύγχρονα δημιουργήματα, νέας πνοής... Οι μοντέρνες αναγνώσεις γίνονται στις μικρές μας σκηνές, από νεότερα παιδιά, που (χωρίς το φόβο να.. χάσουν εισιτήρια, να δεχθούν "λογοκρισία" από αστυνόμους-κριτικούς, μην κατηγορηθούν για "ιεροσυλία" κλπ), δημιουργούν με φρέσκια, άναρχη ματιά, "πειραγμένες" εκδοχές των κλασικών. Ωραίες οι avant garde προτάσεις των Γερμανών κι έχω δει πολλές, αλλά θα επιμείνω (το έχω ξαναγράψει): ο καλύτερος ηθοποιός τους, είναι ο μέτριος δικός μας.

Ακαθόριστη η αιτία.. Αλλά δεν είδα ούτε μία, που θα 'λεγες "λίγο ακόμη θέλει και θα γίνει μια Πιττακή, μια Καραμπέτη, μια Πρωτόπαππα", ούτε έναν, για να κονταροχτυπηθεί με τον αξέχαστο Χατζησάββα ή να σταθεί δίπλα στον Στέργιογλου ή στον Μπερικόπουλο ή στον Χειλάκη.
Λες να τους "ευνουχίζουν" εκεί, οι τόσο ικανοί σκηνοθέτες τους;

Εδώ, πάντως, οι ηρωικοί ηθοποιοί μας, μέσα από τις δυσκολίες της θεατρικής και κοινωνικής πραγματικότητας και τις υψηλότατες απαιτήσεις του κοινού, έχουν κατακτήσει ένα πρωτοφανές επίπεδο! Τους σέβομαι γι αυτό το επίτευγμα και τους θαυμάζω απεριόριστα.

Real news 20.12.2015


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.