ΚΑΙ ΤΩΡΑ… GILDA

ΚΑΙ ΤΩΡΑ… GILDA


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Όταν έγινε ο σεισμός στο Σαν Φρανσίσκο
Πίσω στα χίλια εννιακόσια έξι
Είπαν ότι η αθάνατη Μάνα Φύση
έκανε τα παλιά της κόλπα
Αυτή την εξήγηση δώσανε
Αλλά η γυμνή αλήθεια είναι άλλη
Ρίξτε το φταίξιμο στη Mέϊμ, αγόρια
Ρίξτε το φταίξιμο στη Mέϊμ
Ένα βράδυ άρχισε τα κουνήματα
Και έγινε σεισμός στο Σαν Φρανσίσκο

Τύφλα νάχουν τα φυσικά φαινόμενα! Σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί. Δεν πιάνουν χαρτωσιά μπροστά στη Mέϊμ. Γιατί η Mέϊμ σαρώνει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της. Εμ, βέβαια, όταν την Mέϊμ την παίζει η Ρίτα Χέιγουωρθ στην καλύτερη στιγμή της ζωής της, όταν τη βλέπεις και σου κόβεται η ανάσα, είσαι έτοιμος να συμφωνήσεις με ό,τι πει. Μέχρι και τη θανατική σου καταδίκη θα υπέγραφες. Μέχρι και τέταρτο Μνημόνιο. Χαλάλι της. Μοιραία γυναίκα, όχι αστεία.

Με τη σύμφωνη γνώμη όλου του αντρικού πληθυσμού του πλανήτη.

Το ΄΄Ρίξτε το φταίξιμο στη Mέϊμ΄΄ ("Put the blame on Mame") είναι το μυθικό τραγούδι που καθιέρωσε τη Ρίτα Χέιγουωρθ ως σύμβολο του σεξ, εδώ και εβδομήντα χρόνια ακριβώς, το 1946, στη θρυλική πια Gilda.

Σας θυμίζω ότι στην ίδια σκηνή η Χέιγουωρθ έκανε το πιο αισθησιακό στριπτήζ στην ιστορία του κινηματογράφου, βγάζοντας όλο κι όλο… ένα γάντι.

Δεν ξέρω σε ποιον πέταξε προχτές το γάντι ο Γιάνης –ένας είναι ο Γιάνης με ένα νι– ούτε αν έχει σκοπό να ολοκληρώσει το στριπτήζ που ξεκίνησε.

Ένα είναι βέβαιο. Είναι στο DNA του η πρόκληση. Όπως και το να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του ποτέ και για τίποτα. Νάρκισσος μέχρι το μεδούλι, αυτάρεσκος ως εκεί που δεν πάει, ήταν ο μόνος κερδισμένος από την περιπέτεια της χώρας. Ποια Gilda και πράσινα άλογα!

Η χώρα βούλιαζε όλο και πιο βαθιά ενώ ο Γιάνης περιέφερε για μήνες το σαρκίο του επιδεικτικά χωρίς καμία πρόθεση διαπραγμάτευσης, τροφοδοτώντας έτσι τη λύσσα των δανειστών σε βάρος μας.

Λες και δεν ήξερε σε ποιους απευθυνόταν. Λες και δεν ήξερε πώς λειτουργεί το σύστημα. Κι αφού συνέβαλε με κάθε τρόπο στο αδιέξοδο, τώρα κάνει καριέρα διεθνή στις πλάτες τις δικές μας.

Ακόμα κι αν δεχτούμε πως οι απόψεις του είναι συζητήσιμες σε επίπεδο επιστημονικού συνέδριου, στο χώρο της πολιτικής τάκανε μπάχαλο. Και τα σπασμένα τα πληρώνουμε εμείς.
Και τώρα λέει ένα ΄΄απέτυχα΄΄ και νοιώθει πως καθάρισε. Καμία τσίπα απολύτως. Και μεις πληρώνουμε για τα δικά του τα τσαλίμια. Και θα πληρώνουμε για χρόνια. Πολλά χρόνια.

Δεν απαλλάσσονται, προφανώς, εκείνοι που τον εμπιστεύτηκαν, αλλοίμονο ! Αλλά ο ειδικός ήταν ο Γιάνης. Αυτός ήταν ο ριζοσπαστικός οικονομολόγος της παρέας.

Με τις ψυχαναλύσεις, παρότι θεατρίνος, δεν τα πάω και πολύ καλά. Με γοητεύουν αλλά δεν πείστηκα ποτέ για την επιστημονική τους αρτιότητα και εγκυρότητα. Του Φρόυντ συμπεριλαμβανομένου. Για τον Γιάλομ ούτε λόγος, εννοείται. Τέτοια και τόση εκλαϊκευση μου είναι αβάσταχτη. Σαν τις απόψεις του Γιάνη. Αυθαίρετες και απλουστευτικές. Ο ασυνείδητος (;) όμως συνειρμός του προχτές στο Βερολίνο, κατά την παρουσίαση του κόμματός του, μου έκανε εντύπωση.

Τον άντλησε όχι από τον κόσμο της μυθοπλασίας γενικά, αλλά από τον κόσμο της σώου μπίζνες όπου συνειδητά ανήκει και ο ίδιος. Χόλυγουντ και ξερό ψωμί ο Γιάνης. Φώτα, μοτέρ και ΄΄πάμε΄΄.

Ο ανταποκριτής του Mega τον χαρακτήρισε υπεύθυνο για τα capital controls εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να πάρει τον μισθό του στη Γερμανία και του είπε πως πολλοί Έλληνες τον θεωρούν έναν αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών. Ποια ήταν, λέτε, η απάντηση της Gilda ; Του Γιάνη ήθελα να πω.
Σας παραθέτω τον διάλογο αυτούσιο. Φώτα, μοτέρ και ΄΄πάμε΄΄.

Δημοσιογράφος: Στην Ελλάδα έχουμε τα capital controls. Είστε υπεύθυνος για τα capital controls. Κανείς στην Ελλάδα δεν σας παίρνει σοβαρά, γιατί εσείς ευθύνεστε για τα capital controls.
Βαρουφάκης: Και για τον σεισμό στο Σαν Φρανσίσκο στην αρχή του 20ου αιώνα.
Δημοσιογράφος: Μην γελάτε! Μην γελάτε! Εγώ δεν γελάω, κύριε Βαρουφάκη, γιατί δεν μπορώ να πάρω τον μισθό μου από την Ελλάδα εξαιτίας των capital controls.
Βαρουφάκης: Μιλάτε ένα λεπτό. Εξαντλείτε τον χρόνο σας.
Δημοσιογράφος: Όχι, δεν τον ξεπέρασα. Απλώς σας λέω ότι δεν μπορώ να πάρω τον μισθό μου από την Ελλάδα εξαιτίας των capital controls...
Βαρουφάκης: Κατάλαβα. Θα σας απαντήσω. Δεν θα μπούμε όμως σε διάλογο. Θα σεβαστείτε τους κανόνες της εκδήλωσης.
Δημοσιογράφος: Μπορώ να καταλήξω;
Βαρουφάκης: Σας παρακαλώ, συντομεύετε! Λέτε ότι δεν μπορείτε να πάρετε το μισθό σας από την Ελλάδα. Σωστά;
Δημοσιογράφος: Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι ήσασταν ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών. Παρακαλώ, απαντήστε...
Βαρουφάκης: Ο μισθός σας δεν καταβάλλεται, επειδή δύσμοιροι, απρόσωποι γραφειοκράτες, που καθοδηγούνται από δεξιούς πολιτικούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των χωρών τους, έκλεισαν τις τράπεζές μας και μας επέβαλαν έλεγχο κεφαλαίων. Μπορείτε να στρέφεστε εναντίον μου, θα πρότεινα όμως να δείτε την πραγματική αιτία που δεν μπορείτε να πάρετε το μισθό σας, ότι δηλαδή η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες.

Ρίξτε το φταίξιμο στην τρόικα, αγόρια
Ρίξτε το φταίξιμο στην τρόικα.
Η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες όταν απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις. Αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις από πλευράς Ελλάδας ήταν ποιος; Εσύ; Εγώ; Ο Γιάνης ήταν. Ακόμα κι αν το σκεπτικό του ήταν σωστό, οι χειρισμοί του ήταν λάθος. Αναμφίβολα. Λες και δεν ήξερε σε ποιους απευθυνόταν. Λες και δεν ήξερε πώς λειτουργεί το σύστημα.
Ο Γιάνης ακκιζόταν. Ακκιζόταν υπέρμετρα. Είναι στη φύση του, βλέπεις. Και έγινε σεισμός στο Σαν Φρανσίσκο.
Ένας γέννημα-θρέμμα Έλληνας θάφερνε ποτέ του για παράδειγμα τον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο; Από πού κι ως που; Τι λέτε και σεις, κύριε Φρόυντ; Εκτός κι αν ενδόμυχα αισθάνεται μοιραίος. Σαν την Gilda.

Υ.Γ. Και με το ελληνικό φιλότιμο έχει ένα θεματάκι το νέο σύμβολο του σεξ. Ο Γιάνης ήθελα να πω. Τι λέτε και σεις, κύριε Φρόυντ; Να φταίει άραγε… το ένα νι;
Μην γελάτε! Μην γελάτε! Εγώ δεν γελάω, κύριε Βαρουφάκη. Εγώ δεν γελάω.

 

Ο Δημήτρης Πετρόπουλος παίζει τον ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ ΤΟΥ ΣΠΟΚΕΪΝ του Μάρτιν ΜακΝτόνα κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Όλβιο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.