• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΛΕΣΗ: ΑΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΣ
ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΛΕΣΗ: ΑΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΙΛΑ ΜΠΑΚΛΕΣΗ: ΑΣ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΑΣ


4.7/5 κατάταξη (7 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 06/05/2020 12:58
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Νομίζω βρίσκομαι ακόμα σε κατάσταση σοκ, σε σχέση με τη νέα πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας η τέχνη και οι εργαζόμενοι σε αυτή, δεν χαίρουν της εκτίμησης που τους αξίζει. Και φυσικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η εκκωφαντική σιωπή της Υπουργού Πολιτισμού είναι ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος.
Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι η επόμενη μέρα. Δεν ξέρω, καν, πότε θα είναι η επόμενη μέρα για εμάς.
Για εμένα, η συζήτηση δεν μένει στο πως θα στηριχθεί ο τομέας αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι φορολογούμενοι πολίτες και μου φαίνεται εξωφρενική η ανάγκη για πίεση σε σχέση με το αυτονόητο: να ενταχθούμε σε ένα σοβαρό πλάνο στήριξης για το διάστημα που δεν θα έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε.
Θεωρώ πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία και να οδηγηθούμε σε αλλαγές εκ βάθρων. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τις δραματικές σχολές. Να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών (αντίστοιχο των δραματικών σχολών του εξωτερικού) και όποια σχολή δεν πληροί τις προϋποθέσεις να μην αναγνωρίζεται από το κράτος. Οι σχολές που δεν αναγνωρίζονται μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως κέντρα εκπαίδευσης και σεμιναρίων.
Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό, να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσω της τέχνης, να κατανοήσουν τις έννοιες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της διαφορετικότητας.
Τα θέατρα και οι κινηματογράφοι πάσχιζαν να επιβιώσουν και πριν την κρίση του κορονοϊού, μόνο αν επανεφεύρουμε τη σχέση των παιδιών με την τέχνη, στην καθημερινότητα τους, θα καταφέρουμε την πολυπόθητη εξέλιξη των πολιτών.
Τέλος, θεωρώ υψίστης σημασίας τη στήριξη της τέχνης από το κράτος. Για να συντελεστεί πρόοδος πρέπει να έχουμε το δικαίωμα του λάθους. Να μπορούμε δηλαδή να αποτύχουμε εισπρακτικά κάποιες φορές. Το άγχος της επιβίωσης δεν σε αφήνει ελεύθερο να εξερευνήσεις και αυτό είναι καταστροφικό για τη δημιουργικότητα μας.
Και για να μιλήσω με όρους κέρδους, αν στηριχθεί ο πολιτισμός και η τέχνη στη χώρα μας, μπορεί να αποφέρει οικονομικό όφελος. Με τη δημιουργία διεθνών φεστιβάλ στα αρχαία θέατρα στηρίζουμε τον τουρισμό των περιοχών. Επίσης, η Ελλάδα είναι ιδανική τοποθεσία για γυρίσματα ταινιών και σειρών, η στήριξη ελληνικών και η προσέλκυση ξένων παραγωγών έχουν προφανή οφέλη σε όλα τα επίπεδα για τους εργαζόμενους στον τομέα.
Τώρα είναι η στιγμή για να αναθεωρήσουμε τη λειτουργία της κοινωνίας μας. Χωρίς την αφύπνιση συνείδησης που προσφέρει η τέχνη πως θα απαιτήσουμε τη δημιουργία κράτους πρόνοιας με ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας;
Ας μη χάσουμε την ευκαιρία μας.

 

(Φωτογραφία: Σοφοκλής Μπιμπής)


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.