LOL ROYAL

LOL ROYAL


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

LOL στην αργκό του διαδικτύου θα πει γελάω με την καρδιά μου. Laugh Out Loud. Κάποτε γράφαμε ΄΄Χα,χα!΄΄ για να δηλώσουμε το αστείο.

Το θέμα είναι ποιος γελάει με τι και εις βάρος ποιού.

Έσπασε, λέει, η Ελισάβετ της Αγγλίας, το ρεκόρ μακροημέρευσης στο θρόνο που ως τώρα ανήκε στη Βικτώρια, την προ-προ-γιαγιά της. Έχουν και τον απέθαντο σ΄αυτή την οικογένεια. Γονίδια έξτρα πρίμα γκουντ. Η μάνα της έθαψε κόσμο και κοσμάκη πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο στα 102 της χρόνια. Μάταιος-μάταιος αλλά καθόλου δε βιαζόταν να τον εγκαταλείψει.

΄΄Να τα χιλιάσεις΄΄ είπαν στη γιαγιά ενός φίλου όταν συμπλήρωσε τα πρώτα εκατό. ΄΄ Α, μπα, δε θέλω. Λίγα και καλά΄΄ απάντησε. Και με διακόσια ευχαριστημένη θάναι.

Και η Αγγλία χαίρεται για το ρεκόρ αυτό και το γιορτάζει με τυμπανοκρουσίες. Παρέλαση στον Τάμεση, κανονιοβολισμοί, χαρές και πανηγύρια. Εκτός απ΄την Καμίλα, υποθέτω, που έχει ρέψει απ΄τα πολλά βουντού που έχει κάνει για να απαλλαγεί από την αιωνόβια πεθερά της μπας και γίνει βασιλιάς έστω για λίγο το αμόρε της, ο Κάρολος, που και να θέλει ο δυστυχής να μακροημερεύσει με κορώνα δεν προλαβαίνει, κοντεύει τα εβδομήντα.

Η Ελισάβετ βρίσκεται στο θρόνο από τον Φλεβάρη του 1952 -ο Στάλιν ζούσε ακόμα, ο Πούτιν ήταν πρότζεκτ- πάνω από 63 χρόνια δηλαδή, έχοντας ταυτίσει το όνομά της με όλη τη μεταπολεμική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της έχουν αλλάξει 12 πρωθυπουργοί, 12 Αμερικανοί πρόεδροι και εφτά προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και που΄σαι ακόμα!

Κανένας, βέβαια, δεν αμφισβητεί ότι έπαιξε τον ρόλο της με αξιοπρέπεια, ασκώντας τα θεσμικά της καθήκοντα σύμφωνα με τις βρετανικές κοινοβουλευτικές παραδόσεις, πολιτικά ουδέτερη.
Δεν κληρονόμησε τον θρόνο της πάλαι ποτέ ένδοξης Βρετανικής Αυτοκρατορίας με το πλήθος των αποικιών αλλά τη μετεξέλιξή της σε βρετανική Κοινοπολιτεία ανεξάρτητων κρατών. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της είναι διακοσμητικός και εθιμοτυπικός. Πάντως, εξακολουθεί να είναι αρχηγός 12 κρατών όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Και η δημοτικότητα της παραμένει ισχυρή. Οι εορτασμοί για τα 60 χρόνια της στο θρόνο συνοδεύτηκαν από πρωτοφανείς εκδηλώσεις συμπάθειας από τους πολίτες. Μεγάλο τζέρτζελο.

Σύμβολο σταθερότητας και συνοχής για το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν κόσμο συνεχών αλλαγών, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την μοναρχία και να την κάνει πιο αγαπητή στην κοινή γνώμη παρόλο που ο βασιλικός θεσμός είναι απελπιστικά ξεπερασμένος. Πήγε ακόμα και στην Βόρεια Ιρλανδία όπου είναι ανεπιθύμητη. Χύθηκε αίμα άφθονο στην πάλη για την ανεξαρτησία από τη βρετανική κυριαρχία.

Όλα αυτά για μας τους Έλληνες φαίνονται ακατανόητα. Η εμπειρία μας απ΄τον βασιλικό θεσμό και η ανάμειξη των Ανακτόρων στην πολιτική ζωή του τόπου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο κατανόησης. Μόνο στα παραμύθια και στην τράπουλα τους ανεχόμαστε τους βασιλιάδες. Άντε και σε καμιά ταινία.

Κοστίζει 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο η Ελισάβετ στους πολίτες. Όσα βγάζουν 6.000 εργαζόμενοι με τα δικά μου εισοδήματα. Ο αντιμοναρχικός πολιτικός οργανισμός Republic υπολογίζει ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια συνολικά κοστίζει 220 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν, λέει, να προσληφθούν 9.560 νοσοκόμοι και 8.200 αστυνομικοί.

Και όλα αυτά για να χαμογελάν τα πριγκιπόπουλα και να φωτογραφίζονται πουλώντας lifestyle ανούσιο και ρηχό. Που κάποιοι το καταναλώνουν δυστυχώς. Βέβαια, λένε πως ως brand name ο βασιλικός θεσμός φέρνει στη χώρα περισσότερο εισόδημα από αυτό που οι Βρετανοί φορολογούμενοι δαπανούν για τη διατήρησή του. Πιθανόν. Μπίζνες και μάρκετινγκ με οικόσημο.

Όπως και νάχει, η ίδια η Ελισάβετ, με 60 εκατομμύρια το χρόνο, έχει κάθε λόγο να γελάει με την καρδιά της. Ας είναι καλά τα κορόιδα. Έξι στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι η βασίλισσα βελτιώνει την εικόνα της χώρας τους στον κόσμο. Έχει κερδίσει την παρτίδα. Φλος ρουαγιάλ.
Σταμάτα, θα κατουρηθώ, σου λέω! LOL royal.

Υ.Γ. Όχι πως και η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι τζάμπα, να εξηγούμαστε.

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.