ΜΑΤΑΙΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

ΜΑΤΑΙΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ


5.0/5 rating 1 vote

Πριν από καμμιά δεκαπενταριά χρόνια, η μεγάλη Ασπασία Παπαθανασίου, όταν έπαιζε την "Ισμήνη" του Γιάννη Ρίτσου, είχε πει: «... στο έργο αυτό, χρόνος και εποχή δεν έχουν σημασία, γιατί στο πρόσωπο της ''Ισμήνης'' ο ποιητής ζωντανεύει μια ανθρώπινη ύπαρξη με όλες της τις αντιθέσεις, αντιφάσεις, ειλικρίνεια, ενοχές, επιθυμίες και αναστολές που υπάρχουν μέσα της...».
Σκεφτόμουν τότε, πως οφείλουμε εμείς οι άνθρωποι να πάρουμε πολύ σοβαρά υπ όψιν, την υποχρέωση που έχουμε να αντιδικήσουμε οπωσδήποτε με τις εξουσίες, αλλιώς ο θάνατος θα είναι μάταιος και ''ο έρωτας φλυαρία''
Η Ισμήνη είναι ό,τι απέμεινε από τη γενιά των Λαβδακιδών. Έξω και μακρυά από εξουσίες. Σήμερα την ξανασυναντάμε σ ένα αρχοντικό εγκαταλελειμμένο, σ ένα σπίτι, όπου ούτε πέθανε, ούτε έζησε. Ο Ρίτσος μιλάει για: «… μια ατέλειωτη Κυριακή με κλεισμένα παράθυρα».
''Ισμήνη'' του 2019 θα είναι η Μαριάνθη Σοντάκη -που μας σαγήνευσε πέρσι, έξοχα καθοδηγημένη σκηνοθετικά από τον Βασίλη Νικολαίδη.
Είχε πει τότε: ''Το έργο παραπέμπει στη ζωή, όχι στη θυσία, με μια ιδιοφυή ποιητική αυθαιρεσία. Η αφανής αδελφή της Αντιγόνης, δεν πέρασε στο συλλογικό ασυνείδητο σαν τραγική ηρωίδα. Παρακολουθεί τον κύκλο του αίματος, κρατώντας απόλυτα απαξιωτική στάση σε περιττούς ηρωισμούς και εξουσία.
«….. Σκοτούρες, καθήκοντα, άσκοποι ηρωισμοί- μεγάλες πόρτες άνοιγαν, έκλειναν στο ίδιο σκοτάδι, γύψινα, χάλκινα, μαλαματένια, βελουδένια προσωπεία, πονηρίες, κολακείες, μεταμφιέσεις, -να κρυφτούν από ποιον; Από τον εαυτό τους; Από τους άλλους; Από τη μοίρα;»
Ανομολόγητοι έρωτες, καθήκον, χαμένες ζωές, μάταιες εξουσίες, όλα στο θέατρο του Ρίτσου, σε ''ένα θέατρο γλώσσας και ιδεών''!
Η «Ισμήνη» επιστρέφει 12 Ιανουαρίου, στο Θέατρο "Φούρνος".

Real news 2/12/2018


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.