• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ


2.7/5 κατάταξη (7 ψήφοι)

Mια αυτοβιογραφική και μνημόσυνη αναδρομή στη ζωή της πολύπαθης οικογένειας της Δήμητρας Πέτρουλα αποτελεί το έργο ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ, που παρουσιάζεται με επιτυχία στη σκηνή LAB του θεάτρου «Σημείο». Θεατροποιημένο από την Σοφία Αδαμίδου με εξαιρετική πυκνότητα, και γρήγορες εναλλαγές αφηγηματικού και βιωματικού λόγου, το ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΜΩΡΗ αποτυπώνει την κοινωνική τραγωδία της εποχής του Εμφυλίου με τις ολέθριες για πολλούς ανθρώπους συνέπειες. Ενα αμείλικτα ρεαλιστικό και βαθύτατα ανθρωπιστικό έργο, το νήμα που δένει την ιστορία με το σήμερα.

Με την ποιητικής αίσθησης και δραματικής εμβέλειας λόγο παίρνουν σκηνική "σάρκα και οστά", πλάσματα – σύμβολα βγαλμένα από τα σπλάχνα, τα βάσανα, τα πάθη, τους αγώνες, τους ανθρώπους του δικού μας τόπου. Με τα πισωγυρίσματα της μνήμης, με τα μονολογικά παραληρήματά της ηρωίδας ξαναζούν όλα τα πρόσωπα που καθόρισαν τη ζωή, στα τραυματικά της βιώματα, που σαν «φαντάσματα» κυριεύουν το νου, την ψυχή και το σαρκίο της, και στα οποία αντανακλώνται πολλά παρόμοια δράματα. Στοιχεία που υπογραμμίζει η ποιητικής ατμόσφαιρας, ρεαλιστικής απλότητας και δύναμης σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, ο οποίος χωρίς να αλλοιώσει το ρεαλισμό του έργου, το αντιμετώπισε σαν σύγχρονη τραγωδία, που δι' ελέου και φόβου υποδεικνύει τη μόνη αληθινή κάθαρση, την κοινωνική συνειδητοποίηση.

Η παράσταση "ευλογείται" από τη συνταρακτική ερμηνεία της Βέρας Κρούσκα. Μια ερμηνεία γεμάτη αλήθεια, αμεσότητα παρά την έντονη δραματικότητα του ρόλου, θαυμαστή ευλυγισία στις αλλεπάλληλες μεταλλαγές του (με φλας μπακ στο παρελθόν). Με αίσθηση του μέτρου, η Βέρα Κρούσκα δίνει "αίμα και σάρκα" στις "πληγές" μιας ψυχής και αναβλύζει - αυθόρμητα, φυσικά και σωματοποιημένα - το υπεραισθαντικό δραματικό συναίσθημα, που από ιδιοσυγκρασία διαθέτει. Με μια ψυχολογική, διανοητική, συνειδησιακή, κοινωνική βυθοσκόπηση, επιτυγχάνει μια σπουδαία ερμηνεία, μια λεπτοδουλεμένη, μεταμορφωτική, ψυχοπνευματική «κατάδυση».

Άξιες επαίνου είναι και οι ερμηνείες των δύο άλλων ηθοποιών, ερμηνείες συναισθηματικής αλήθειας και φυσικότητας στο λόγο, στην έκφραση του προσώπου, στην κίνηση, καθοδηγημένες από τον Ενκε Φεζολλάρι με ενιαίο υποκριτικό ήθος και στις ρεαλιστικές και στις γκροτέσκες μεταμορφώσεις τους. Αμεση και φυσική είναι η δυνατών εκφραστικών μέσων ερμηνεία της Αγάπης Παπαθανασιάδου ενώ η ερμηνεία της Ορνέλας Λούτη χαρακτηρίζεται από την έμφυτη κωμικότητα, το λεπτά ειρωνικό χιούμορ, αλλά και το μέτρο, την αμεσότητα και την αλήθεια. Σημαντική και η συμβολή του αφαιρετικά συμβολιστικού σκηνικού της Χριστίνας Κωστέα και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μμ και Κυριακή στις 7 μμ.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.