ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ

ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ, η Royal Shakespeare Company, υπενθυμίζει περίεργα περιστατικά, που σχετίζονται με τον μεγάλο δραματουργό.

* 4/10/1960, αεροπλάνο που απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Βοστόνης, πέφτει, όταν έρχεται αντιμέτωπο με 10.000 ψαρόνια. Νεκροί 62 αμερικανοί επιβάτες.
Τι φταίει ο Σαίξπηρ;
Το 1890, ο φανατικός αναγνώστης του Eugene Schieffelin, συγκεντρώνει στο Central Park, όλα τα είδη πουλιών, που αναφέρονται στα έργα του. Εκτός από ψαρόνια. Καιρό μετά, αυτή η ποιητική πράξη συνδέεται με τον εφιάλτη, ξαναθυμίζοντας τον «Ερρίκο IV», όπου ο Hotspur, που του έχει απαγορευτεί να αναφέρει τον Mortimer, δηλώνει ότι θα εκπαιδεύσει... ψαρόνι, να λέει το όνομά του.

Σε σημειωματάριο του Χίτλερ, βρέθηκε σχέδιο σκηνικού, για υποθετική παράσταση του «Ιούλιου Καίσαρα», όπου το Καπιτώλιο έχει ίδια αρχιτεκτονική, με τα ναζιστικά κτίρια. Το 1937, ο Όρσον Γουέλς, βασιζόμενος σε αυτό, σκηνοθετεί τον «Ιούλιο Καίσαρα», ασκώντας έντονη κριτική, στη ναζιστική Γερμανία και στη φασιστική Ιταλία.

* Μπροστά από το Royal Shakespeare Theatre στο Stratford-upon-Avon (την γενέτειρα του Σαίξπηρ) υπάρχουν τέσσερα μπρούτζινα αγάλματα ηρώων σαιξπηρικών κειμένων. Ανάμεσά τους η Λαίδη Μάκβεθ. Η μεγάλη ηθοποιός, Sarah Bernhardt, επισκέπτεται τον λόρδο Ronald Gower, που τα φιλοτέχνησε και τον συμβουλεύει για τη σωστή στάση σώματος της Λαίδης. Λίγο μετά, ερμηνεύει τον ρόλο αυτόν, με τεράστια επιτυχία.

*Ο Βέρντι προσπάθησε να γράψει όπερα, βασισμένη στον «Βασιλιά Ληρ» και ο Μότσαρτ στην «Τρικυμία».
Οι λιμπρετίστες του Βέρντι, είχαν γράψει κείμενο, το οποίο και διασώθηκε, όμως ο ίδιος δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη μουσική, λέγοντας "δεν μπορώ να συνθέσω, με τρομάζει η σκηνή της καταιγίδας".


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.