• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗAPPY ΝΤΕΘ DAY
ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗAPPY ΝΤΕΘ DAY

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗAPPY ΝΤΕΘ DAY


4.5/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Πήγαμε στο HAPPY ΝΤΕΘ DAY του Στράτου Λύκου και προσπαθήσαμε να βρούμε τη λύση της μυστηριώδους υπόθεσης, που στοιχειώνει  φέτος το Altera Pars.

Φτάνοντας στο Αltera Pars στον Κεραμεικό, μπαίνεις σε μια άλλη εποχή. Μια έπαυλη του 1930, ολοσχερώς κατεστραμμένη από μια πυρκαγιά, έχει στηθεί στη σκηνή, για να υποδεχτεί την μαύρη κωμωδία μυστηρίου του Στράτου Λύκου HAPPY ΝΤΕΘ DAY.

Με υποδέχεται ο Στράτος και με ξεναγεί. Χρησιμοποιεί όλους τους χώρους του θεάτρου που μοιάζει με προσομοίωση βικτωριανού σπιτιού.

Είναι η τρίτη του σκηνοθετική δουλειά- ο ίδιος έγραψε το κείμενο, σκηνοθετεί και κρατάει έναν από τους ρόλους. Στο έργο, κυριαρχεί η αίσθηση μιας ομαδικής δουλειάς, όλοι συνεισφέρουν δημιουργικά στη διαδικασία. Ο Στράτος, αν και ο συγγραφέας του έργου, είναι πρόθυμος να ακούσει. Μου αρέσουν οι νέοι θίασοι που έχουν καταργήσει την αυθεντία του σκηνοθέτη και λειτουργούν επί ίσοις όρους. «Άλλωστε πολλά μυαλά σκέφτονται καλύτερα από ένα».

‘Ένας φόνος έχει διαπραχθεί και οι πέντε ήρωες (που συνδυάζουν στοιχεία από στερεοτυπικούς ήρωες αστυνομικών ταινιών με χαρακτηριστικά κόμικς) πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συγκαλύψουν την υπόθεση. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα, υπάρχει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, κάτι που αναζητάει μια απάντηση.

Ταυτόχρονα όμως η παράσταση γλιστράει με εύστοχο τρόπο στην κωμωδία. Εκεί που παίζεται μια σκηνή εντελώς συντονισμένη σε χιτσκοκική αισθητική, ξαφνικά ακούγεται μια σύγχρονη αναφορά, ένα τραγούδι… Η ατμόσφαιρα των σκηνών ανατρέπεται συνεχώς- από το θρίλερ στη σάτιρα και τούμπαλιν.

Οι θεατές καλούνται να μπαινοβγαίνουν στη δράση, όπως και οι ηθοποιοί, ενώ παράλληλα ψάχνουν να βρουν τη λύση στο αίνιγμα της παράστασης. Αφήγηση και δράση, ενώνονται σε μια ιδιαίτερη φόρμα, οι ήρωες γίνονται αφηγητές της ιστορίας, διατηρώντας όμως στις αφηγήσεις την ενέργεια των ρόλων τους.

Σε κάθε σκηνή υπάρχει ένα στοιχείο. Πρέπει να παρατηρήσεις προσεχτικά για να το εντοπίσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε αστυνομικό που σέβεται τον εαυτό του. Τα χαρτιά αποκαλύπτονται ένα ένα, το κοινό ακολουθεί τους συνειρμούς των ηρώων, όπως οι αναγνώστες των αστυνομικών ακολουθούν τον ντετέκτιβ, για να βρει την απάντηση.

Ώσπου οι ήρωες, εντελώς απελπισμένοι και μπερδεμένοι, αποφασίζουν να παίξουν ένα περίεργο παιχνίδι, οργανώνοντας μια σεάνς, για να έρθουν σε επαφή με το πνεύμα του σπιτιού που θα τους βοηθήσει. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Τελικά θα καταφέρουν να σωθούν και να βγουν από την έπαυλη; Μυστικά έρχονται στο φως, ανατροπές, συγκρούσεις… αλλά εγώ δεν πρόκειται να σας προδώσω τίποτα… Η συνέχεια επί σκηνής…

Όταν πάτε στην παράσταση συγκεντρωθείτε, δώστε σημασία στις λεπτομέρειες, η λύση είναι εκεί, εσείς θα καταφέρετε να τη βρείτε;


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.