• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 25/03/2016 17:13
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο Αουγκούστο Μποάλ έλεγε ότι το θέατρο δεν είναι επανάσταση, αλλά μια πρόβα γι’ αυτή. Τι άραγε σήμερα μπορεί να κινητοποιήσει τους θεατές;  

Τις τελευταίες μέρες εικόνες από την Ειδομένη που παίχτηκαν από τις τηλεοράσεις και κυκλοφόρησαν από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ευαισθητοποίησαν χιλιάδες πολίτες που βγήκαν από τα σπίτια τους και έτρεξαν να συνδράμουν τους συνανθρώπους τους. Η πραγματική ζωή μπορεί να συν-κινήσει τους ανθρώπους, όπως αποδεικνύεται.

Υπάρχει μια μακρά παράδοση στο λεγόμενο «ακτιβιστικό» θέατρο. Από το Bread and Puppet Theater στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1970 μέχρι το Belarus Free Theatre σήμερα. Όταν ο ακτιβισμός συναντάει την τέχνη τι μπορεί αλήθεια να συμβεί; Να ενημερώσει το κοινό; Στην εποχή της πληροφορίας, κάτι τέτοιο μάλλον είναι άχρηστο. Η είδηση ταξιδεύει πολύ πιο γρήγορα από μια παράσταση. Να « οπλίσει» τους ανθρώπους; Αυτό είναι μάλλον ακατόρθωτο, αλλά ταυτόχρονα θα μπορούσε κάποιος να πει κι επικίνδυνο, καθώς οι προθέσεις και οι ιδέες που πρεσβεύουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν είναι στο απυρόβλητο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος ο ρόλος του θέατρο απέναντι στην κοινωνική πραγματικότητα; Φυσικά οι απαντήσεις δεν είναι το ζητούμενο, καθώς οι καλλιτέχνες δεν είναι ούτε πολιτικοί αναλυτές ούτε οικονομολόγοι. Το θέατρο είναι μια τέχνη ανθρωποκεντρική, αρά αυτό που το ενδιαφέρει είναι ο άνθρωπος και η συμπεριφορά στις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες. Το θέατρο φωτίζει τις αιτίες, πώς έγιναν τα πράγματα, αλλά κατά βάση πώς οι άνθρωποι λειτουργούν μέσα σε αυτά. Από εκεί και πέρα το κοινό πρέπει να έχει το περιθώριο και την ελευθερία να αποφασίσει και να κρίνει μόνο του…. Αυτό δεν είναι αλλαγή, αλλά ίσως η εκκίνηση μια αλλαγής που οι άνθρωποι θα επιλέξουν μόνοι τους, για να επανέλθουμε στον σπουδαίο νομπελίστα και ακτιβιστή καλλιτέχνη Αουγκούστο Μποάλ.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.