• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑIΞΠΗΡ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑIΞΠΗΡ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑIΞΠΗΡ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

Σύμφωνα με τον θρύλο ο μεγάλος Άγγλος ποιητής Ουίλιαμ Σαίξπηρ, απεβίωσε στις 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, όμως πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η ακριβής ημερομηνία θανάτου του, είναι στις 6 Μαΐου, επειδή εκείνη την εποχή ίσχυε το Ιουλιανό ημερολόγιο κι όχι το Γρηγοριανό, όπως σήμερα.

Επίσης, το γεγονός ότι ταυτίζονται ημερομηνία γέννησης και θανάτου, είναι μέρος της μυθολογίας που ακολουθεί το πρόσωπό του, παρά πραγματικότητα.

Ίσως δεν υπάρχει άλλος συγγραφέας, για τον οποίο να κυκλοφορούν τόσες πολλές φήμες, σε σημείο μάλιστα που να αμφισβητούν και την ίδια του την ύπαρξη. Με αφορμή λοιπόν, αυτήν την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατό του, ας δούμε μερικούς μύθους σχετικά με τη ζωή του ανθρώπου αυτού, που τα έργα του πρωταγωνιστούν στις σκηνές του παγκόσμιου θεάτρου.

Μύθος 1ος: Δεν έγραφε ο ίδιος τα έργα του.
Πολλοί έχουν ισχυριστεί κατά καιρούς ότι ο Σαίξπηρ δεν έγραφε τα έργα του. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι κανένα δεν εκδόθηκε όσο αυτός ήταν εν ζωή, αυτός ο ισχυρισμός είναι όμως μάλλον αβάσιμος, καθώς τα έργα του έχουν πολλά κοινά μορφολογικά στοιχεία και ενιαίο γλωσσολογικό ύφος, πράγμα που αποδεικνύει ότι προφανώς έχουν γραφτεί από τον ίδιο άνθρωπο. Όμως είναι πολύ πιθανό, επειδή ο Σαίξπηρ έγραφε για τους θιάσους στους οποίους, είτε συμμετείχε ο ίδιος ως ηθοποιός, είτε διηύθυνε, να είχε συνεργάτες που κρατούσαν σημειώσεις και τον βοηθούσαν στην συγγραφή, κατά την περίοδο των προβών, όπου κι έκανε σίγουρα πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις.

Μύθος 2ος: Ο Σαίξπηρ και η σεξουαλικότητά του.
Οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας του Σαίξπηρ, βασίζονται στα σονέτα που έγραψε προς έναν νεαρό άντρα. Αυτό όμως που αγνοούν οι περισσότεροι, είναι πως κατά την ελισαβετιανή περίοδο, δεν ήταν καθόλου περίεργο άντρες να απευθύνονται σε άντρες με θαυμασμό. Επιπλέον ο διαχωρισμός των δύο φύλων, όσον αφορά στις σεξουαλικές προτιμήσεις είναι προϊόν των σύγχρονων κοινωνιών.

Μύθος 3ος. Ο Σαίξπηρ ήταν αγράμματος.
Αυτή όμως η φήμη έχει αποδειχθεί τελείως ψευδής, καθώς υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι φοίτησε στο σχολείο του Stratford- upon- Avon- η γενέτειρά του- όπου διδάχτηκε Λατινικά και Ελληνικά. Εκείνη την εποχή, πολύ λίγα παιδιά είχαν το προνόμιο να πηγαίνουν σχολείο, όμως ο πατέρας του Σαίξπηρ ήταν ιδιαιτέρως εύπορος, όπως έχει αποδειχθεί από πρόσφατες έρευνες, κι έτσι είχε τη δυνατότητα να προσφέρει στο γιο του μια καλή εκπαίδευση. Αλλά και ως ενήλικος ο Σαίξπηρ διάβαζε πολύ και έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιστήμες, τη φιλοσοφία και την ιστορία.

Μύθος 4ος.Ο γάμος του ήταν δυστυχισμένος
Είναι αλήθεια πως μέσα στα έργα του ο Σαίξπηρ δεν φαίνεται να έχει και την καλύτερη γνώμη για το θεσμό του γάμου και αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν, ότι ο γάμος του με την μεγαλύτερη του Ann Hathaway δεν ήταν επιτυχημένος. Επιπλέον το γεγονός ότι εκείνη ήταν έγκυος πριν από το γάμο τους, έχει ισχυροποιήσει τις φήμες που θέλουν τον νεαρό τότε ποιητή, θύμα μιας συμφεροντολόγας γυναίκας, μιας και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας του Σαίξπηρ ήταν παραπάνω από καλή. Παρόλα αυτά, απέκτησαν τρία παιδιά κι ενώ στα σονέτα του υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν ήταν και πολύ πιστός στη σύζυγό του - πράγμα καθόλου περίεργο για εκείνη την εποχή- τελικά έζησε μαζί της ως το τέλος της ζωής του.

Μύθος 5ος: Ο Σαίξπηρ ήταν διάσημος στην εποχή του.
Ο Σαίξπηρ ήταν γνωστός μεν στους θεατρικούς κύκλους, όμως δεν ζούσε από τη συγγραφική του δραστηριότητα, μάλλον τα προς τα ζην, τα κέρδιζε ως ηθοποιός. Οι ηθοποιοί εκείνη την εποχή ως γνωστόν δεν έχαιραν και μεγάλης εκτίμησης. Γι’ αυτό είναι μάλλον βέβαιο ότι ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας, δεν γνώρισε στις μέρες του τη δόξα και την αίγλη, που περιβάλλει το όνομά του σήμερα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.