• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ


5.0/5 rating 1 vote

Παρακολούθησα, στη σκηνή "Ν. Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου, την έξοχη παράσταση "Σούμαν", της Σοφίας Καψούρου, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, με τον κριτικό του onlytheater.gr Γιώργο Χριστόπουλο και καταλήξαμε στο εξής: είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις του φετινού θεατρικού χειμώνα.
Ο Γιοβανίδης -επισημαίνει ο Γ. Χριστόπουλος-σκηνοθετεί με ευρηματικότητα και κέφι, αναδεικνύοντας το λόγο και την ποίηση που αυτός αποπνέει, αλλά και όλα τα δίπολα πάνω στα οποία στηρίζονται ο νοηματικός ιστός, η πορεία και η ανέλιξη των χαρακτήρων του έργου.
Οι δύο παράλληλες ιστορίες εξελίσσονται ισόρροπα και σε πλήρη συμμετρία, με σφιχτό και γρήγορο ρυθμό, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. Φινετσάτοι και σπιρτόζικοι διάλογοι, γρήγορες εναλλαγές μεταξύ ρετρό και σύγχρονης ατμόσφαιρας, εξαιρετική σκηνική υποστήριξη, έξυπνοι φωτισμοί και μία καλοκουρδισμένη ερμηνευτική ομάδα με δυναμικές ερμηνείες.
Ο πολύ καλός -αλλά και εντυπωσιακά σεμνός- σκηνοθέτης, δεν είναι η πρώτη φορά που μας ξαφνιάζει ευχάριστα, με τις επιλογές του. Από το ξεκίνημά το-έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 40 έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει μεταφράσει 14 θεατρικά έργα και έχει διασκευάσει θεατρικά έξι βιβλία- οι δουλειές του ήταν πάντα έντιμες, ευφάνταστες και ιδιαίτερα προσεγμένες.
Σε ηλικία 23 χρονών εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στα Michael Howard Studio και Herbert Bergohof Studio της Ν.Υόρκης. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στο Actor’s Studio NYC.
Συνεργάστηκε με Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Αθηνών, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Ελληνικό Κόσμο, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, Κρατικό Θέατρο Κροατίας.
Ο Γιοβανίδης αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Σιδεροκέφαλος λοιπόν!


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.