• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 22/01/2016 12:15
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Τεράστια άνθηση γνωρίζει η νεοελληνική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα περισσότεροι παραγωγοί και καλλιτέχνες, επιλέγουν να ανεβάσουν νέα ελληνικά έργα και φαίνεται πως έχουν δίκιο, αφού το κοινό δείχνει πως στηρίζει τις προσπάθειες των νέων δημιουργών κι ενδιαφέρεται για έργα γραμμένα στη γλώσσα μας που μιλούν για τις αγωνίες της κοινωνία μας.

Ταυτόχρονα, έχουν γίνει επιτυχημένες κινήσεις, να βγουν τα νεοελληνικά έργα εκτός συνόρων, πράγμα εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Άλλωστε οι άνθρωποι του θεάτρου, γνωρίζουν πως η Ευρώπη έχει τα μάτια της στραμμένα στη χώρα μας, μιας και θεωρούν πως οι έντονες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις που βιώνουμε, είναι πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες.

Ας δούμε λοιπόν, μερικά σύγχρονα νεοελληνικά έργα τα οποία αξίζουν την προσοχή μας.

Η ομάδα ΝΑΜΑ της Ελένης Σκότη, για πρώτη φορά ασχολείται με ένα νεοελληνικό έργο, τον ΑΓΡΙΟ ΣΠΟΡΟ του Γιάννη Τσίρου, ένα κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ που εκτυλίσσεται στην ελληνική επαρχία και συνθέτει τα κομμάτια της πραγματικότητας που ζούμε.

Ο σπουδαίος Βασίλης Παπαβασιλείου επιστρέφει στο θέατρο Τέχνης με έναν μονόλογο που ο ίδιος συνέγραψε με τον σκωπτικό τίτλο ΣΙΧΤΙΡ ΕΥΡΩ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜ ΔΡΑΧΜΗ,ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, σχολιάζοντας έτσι με το οξύ πνεύμα του και τη διεισδυτική ματιά του τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ο Παπαβασιλείου, καυστικός, χωρίς να χάνει όμως το χιούμορ του, ερμηνεύει τον Φωκίωνα Καπνίδη που ανακηρύχτηκε ως ο τρόφιμος της χρονιάς στο ΑΑΨΟΥ (Άσυλο ανιάτως ψεκασθέντων ολικής υστερήσεως). «Είμαι Έλλην, ως εκ τούτου μου είναι αδύνατον να είμαι σοβαρός.. Σας ζητώ συγγνώμη». Έτσι χαιρετίζει το ακροατήριο στη σκηνή της Φρυνίχου σε έναν μονόλογο που δεν πρέπει κανείς να χάσει.

Το τελευταίο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη με τίτλο Σ' ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΟΥΤΕ θα ξαναπαρουσιάσει ο Μάνος Καρατζογιάννης (μετά από το Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης). Στο σαλόνι ενός παλιού βερολινέζικου σπιτιού, οι ήρωες της μεγαλύτερης ίσως, εν ζωή Ελληνίδας συγγραφέα, στήνουν ένα αυτοσχέδιο φόρουμ για να εκφράσουν τις αγωνίες τους σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Η κοινωνική ανασφάλεια, συναντά το προσωπικό αδιέξοδο ανθρώπων, που θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να ακουστούν, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο αν ξέρουν να ακούν.

Τέλος στο θέατρο Αγγέλων Βήμα ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ της Χρύσας Σπηλιώτη. Μια γυναίκα πανικοβάλλεται κάθε φορά που πρέπει να περάσει μια πόρτα. Για να λύσει τις φοβίες της, υποχρεούται να περάσει τις πόρτες του παρελθόντος της. Κάθε μια κρύβει και μια έκπληξη. Μέσα από το πρίσμα του πλατωνικού μύθου του σπηλαίου, η Χρύσα Σπηλιώτη εκφράζει τις υπαρξιακές αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου και τις αντικρουόμενες πλευρές της σύγχρονης πραγματικότητας. Σκηνοθετεί ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.