• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 06/04/2016 13:04
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ο Αλέξανδρος Καλπακίδης γράφει για την πρώτη του σκηνική εμπειρία, που ήταν ακριβώς, όπως την είχε φανταστεί…

Η πρώτη μου θεατρική εμπειρία, που ουσιαστικά καθόρισε και το μέλλον μου στο ελληνικό θέατρο, ήταν το καλοκαίρι του 1996.
Μόλις είχα τελειώσει το πρώτο έτος της δραματικής σχολής του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας, του Γιώργου Κιμούλη κι έρχεται ο κύριος Κιμούλης και μου λέει πως το καλοκαίρι θα ανεβάσει τον «Οιδίποδα Τύραννο», με τους αείμνηστους Άννα Συνοδινού και Χρήστο Πάρλα, τους Δημήτρη Βάγια, Θεόδωρο Συριώτη, Θεόδωρο Σκούρτα, Βαρνάβα Κυριαζή και Ηλία Ασπρούδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, όπου θα έκανε πρεμιέρα στην Επίδαυρο και μετά περιοδεία ανά την Ελλάδα. Με ρώτησε αν θέλω να συμμετέχω στην παράσταση ως φρουρός. Ενθουσιάστηκα και είπα αμέσως: «Φυσικά και θέλω».
Ήταν ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. Να βρίσκεσαι πάνω στην σκηνή, μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους, να βλέπεις πώς χτίζεται, βήμα βήμα, μια τέτοια παράσταση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον δάσκαλό μου, κύριο Κώστα Γεωργουσόπουλο που έκανε και την μετάφραση του έργου, να μου λέει πως τώρα δεν μπορείς να λέγεσαι πια μαθητής της δραματικής σχολής, τώρα μπήκες στην σκηνή, μπήκες στα καμαρίνια, ποτίστηκες με όλο αυτό, που λέμε «θέατρο».
Όταν είχαμε πάει στην Επίδαυρο και ήμασταν στις τελικές πρόβες, όπου κάναμε φώτα, είχαμε κάτσει όλη την νύχτα σ’ αυτό το μεγαλειώδες θέατρο, μαζί και με κάποιους άλλους μαθητές, που συμμετείχαν στην παράσταση. Δεν θα τις ξεχάσω ποτέ, αυτές τις μέρες.
Κάποια στιγμή, άρχισε να χαράζει η μέρα της πρεμιέρας και λέει τότε ο κύριος Κιμούλης: «Παιδιά, είμαστε εντάξει, άντε καλή επιτυχία, να έχουμε».
Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι εκείνου του αξέχαστου καλοκαιριού, αλλά και το δικό μου! Εγώ, ερχόμενος από το Βερολίνο το 1995, όπου εκεί είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου στο θέατρο, κάπως έτσι ονειρευόμουν να γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Σήμερα έχουμε χάσει λίγο τον προσανατολισμό μας, αλλά αισιοδοξώ για το μέλλον.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.