• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 29/09/2015 13:22
  • Κατηγορία: Άρθρο

Η θεατρική σεζόν 2015-2016 θα με βρει με τρεις σκηνοθεσίες. Καταρχάς θα σκηνοθετήσω το «Καγκουρώ» του Βασίλη Κατσικονούρη στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τον Οκτώβριο. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ο Ορφέας, ένας νέος, θύμα της σύγχρονης ελληνικής κρίσης ο οποίος προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αναδυθεί από το κοινωνικο-οικονομικό αδιέξοδο. Τελικά θα επιδιώξει να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, όμως οι συνθήκες δεν θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι ποτέ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που το Εθνικό Θέατρο κι ο συγγραφέας του σημαντικού κι ιδιαίτερα επιτυχημένου έργου «Το γάλα» μ' εμπιστεύονται. Αυτό το έργο είναι ένα ψηφιδωτό που αποτυπώνει με ευαισθησία και γλαφυρότητα την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας του σήμερα, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα την αξία του και πέραν της εποχής του.

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Χρήστος Σαπουντζής, Μελέτης Ηλίας, Σπύρος Τσεκούρας
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε μια παράσταση βασισμένη στα διηγήματα του Α. Τσέχωφ (ο τίτλος της υπό διαμόρφωση) στο υπόγειο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου από τις 6 Νοεμβρίου. Το κείμενο της παράστασης θα γεννηθεί από την εξερεύνηση εντός πρόβας όλων των διηγημάτων του Τσέχωφ, υλικό-κομψοτέχνημα συγγραφικής γραφής, οξείας και λεπτομερούς καταγραφής του ανθρώπινου ψυχισμού που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και χιούμορ. Στόχος μας είναι να αποδοθεί σκηνικά και η μουσική στην οποία τόσο συχνά αναφέρεται ο ίδιος ο Τσέχωφ στο έργο του και τελικά να γραφτούν και να αποδοθούν σκηνικά τραγούδια που θα προκύψουν από τα ίδια τα διηγήματα και θα έχουν στην παράσταση αντίστοιχη με την πρόζα, δραματική σημασία.

Παίζουν: Παναγιώτης Μπρατάκος, Αλέξανδρoς Αχτάρ, Πάρης Θωμόπουλος, Μυρτώ Γκόνη
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου

Μετά ακολουθεί ένα ιδιαίτερο έργ , το «Διασκεδάζοντας τον κύριο Σλόουν» του Τζο Όρτον στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα από τις 5 Φεβρουαρίου 2016. Η Κάθυ, μια χυμώδης κι εκρηκτική σαραντάρα που ζει σε ένα αυθαίρετο σπίτι στη μέση μιας χωματερής, βρίσκει ενοικιαστή ενός δωματίου του σπιτιού της, τον μυστηριώδη, με τη σπάνια γοητεία κύριο Σλόουν. Ο σεξουαλικά καταπιεσμένος αδερφός της Κάθυ, Εντ, ένας φαινομενικά αξιοσέβαστος επιχειρηματίας που συνδιαλέγεται με την υψηλή κοινωνία, αν κι αρχικά δυσπιστεί απέναντι στον νέο, σύντομα ελκύεται από την παρουσία του και τον προσλαμβάνει ως προσωπικό του σοφέρ. Μόνο ο ηλικιωμένος και σχεδόν τυφλός πατέρας τους Κεμπ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κυρίου Σλόουν το σκοτεινό του παρελθόν. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο, μεγάλης διάρκειας έργο του Τζο Όρτον, μια μαύρη κωμωδία στην πιο παιγνιώδη της απόχρωση. Με ασύμβατους, πολυδιάστατους χαρακτήρες, καυστικούς διαλόγους κι έντονο σασπένς όχι μόνο προσφέρει απλόχερα το γέλιο, αλλά συγχρόνως καυτηριάζει την αξία της οικογένειας και σαρκάζει την κοινωνική υποκρισία και καθωσπρεπισμό. Η κοφτερή της ματιά απλώνεται αδυσώπητα, πάντα όμως με διάθεση σαρκασμού εκτός τειχών και συναντά στον σκουπιδότοπο που το έργο εκτυλίσσεται, το φυσικό περιβάλλον για την αντανάκλαση μίας κοινωνίας που οι δομές και οι σχέσεις τις, ιδιωτικές και δημόσιες, αλλοιώνονται και τελικά σαπίζουν από τον μολυσμένο αέρα του αμοραλισμού και των καταπιεσμένων παθών.

Παίζουν: Γιάννης Δεγαϊτης, Φαίδων Καστρής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Γιώργος Νούσης.
Μετάφραση: Άννα Ελεφάντη, Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου

Ο τόπος πέρασε και θα συνεχίσει να περνάει μία από τις δυσκολότερες περιόδους του βίου του. Αν και ο κλοιός των πιέσεων και του εκβιασμού που δεχθήκαμε ήταν πραγματικά ασφυκτικός, σε βαθμό που κατά κοινή παραδοχή να μιλάμε για ένα νέου τύπου οργανωμένο πραξικόπημα, θα πρέπει με αλληλεγγύη και ενότητα να προσπαθήσουμε να γιατρέψουμε τα τραύματα της επίθεσης, να μάθουμε από αυτήν την εμπειρία, να ανασυνταχθούμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.