• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Δευτέρα, 27/04/2020 16:12
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Το τελευταίο διάστημα ζούμε την πραγμάτωση του «Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελά». Βιώνουμε την απόλυτη ανατροπή στην καθημερινότητα και στις συνήθειες μας. Είναι σαν ξαφνικά κάποιος να μας είπε «Κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε. Η γη μπορεί να επιβιώσει και χωρίς εσάς. Ο πλανήτης που μεθοδικά καταστρέφετε, η φύση που εκμεταλλεύεστε αλόγιστα για να ζείτε καλύτερα, επιβιώνει χωρίς εσάς». Και αν νομίζαμε μέχρι τώρα ότι είμαστε οι πιο ισχυροί τούτου του κόσμου, η πραγματικότητα μας διαψεύδει.
Η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο υγειονομική και κοινωνική είναι και βαθιά πολιτική. Ξαφνικά όλοι, σε οποίο μετερίζι και αν ανήκουν, κατάλαβαν ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Μπροστά στην αρρώστια και στον θάνατο είμαστε όλοι ίσοι. Δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί. Είναι δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη και φροντίδα. Το ίδιο ισχύει για την παιδεία και την ασφάλιση. Όλα αυτά ακούγονται τώρα αυτονόητα. Μέχρι χθες, όμως, για πολλούς δεν ήταν. Κάποιοι έβλεπαν απλώς αριθμούς και κέρδη. Προέβαλαν ως δικαιολογία τη βιωσιμότητα του συστήματος. Βιώσιμο σύστημα είναι το σύστημα που δεν αφήνει κανέναν εκτός. Που δίνει ίσα δικαιώματα σε όλους.
Η δύσκολη αυτή κατάσταση θα επηρεάσει ασφαλώς και τον πολιτισμό. Θα επηρεάσει και το θέατρο. Μετά από 10 χρόνια κρίσης και μεγάλης υπομονής η νέα γενιά καλείται να κάνει πάλι υπομονή. Και τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για το θέατρο. Ο φόβος αυτός προκαλεί τεράστια ανασφάλεια. Η πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και στους επιχειρηματίες που παράγουν πολιτισμό. Το Υπουργείο πολιτισμού, η Περιφέρεια και οι Δήμοι οφείλουν να βοηθήσουν ώστε να ανταποκριθούμε σε αυτό το δύσκολο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε. Χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο για τον πολιτισμό. Χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο για τη χώρα ώστε να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να δοθούν κίνητρα στο επιχειρείν και να υπάρξει κρατικός παρεμβατισμός ώστε να αποτραπεί η εκμετάλλευση την κρίσης για να πλουτίσουν κάποιοι ακόμη περισσότερο. Είναι η ώρα να αποδείξουν όλοι την ανθρωπιά τους και την υπευθυνότητα τους.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Το παράδειγμα υπάρχει. Αντιμετωπίσαμε υπεύθυνα την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης. Ακούσαμε τους ειδικούς και τηρήσαμε τους κανόνες.
Είναι η ώρα να ενωθούμε ακόμα περισσότερο.
Ας εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο. Ας συγκεράσουμε την εμπειρία με τη νεότητα και το καινούργιο. Ας συνθέσουμε για να βρούμε τον δρόμο που μας αξίζει. Έχουμε ακόμα έναν μακρύ ανήφορο να ανέβουμε. Ας τον ανέβουμε αυτή τη φορά όλοι μαζί ή τουλάχιστον όσο περισσότεροι καταλαβαίνουμε την ανάγκη του «εμείς».
Και αν η κρίση μας έκανε περισσότερο απόμακρους, φοβούμενους την αρρώστια, ας έρθουμε πιο κοντά ψυχικά. Έτσι όταν θα μπορέσουμε να αγκαλιαστούμε ξανά, θα νιώσουμε μεγαλύτερη ζεστασιά. Όλα θα είναι πιο ουσιαστικά και με έναν μαγικό τρόπο, πιο ολοκληρωμένα.
Στο χέρι μας είναι η αγκαλιά αυτή, να μην αργήσει να έρθει...


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.