• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ


5.0/5 κατάταξη (3 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 28/04/2020 16:20
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Πολλές προφητείες έχουμε ν’ ακούσουμε για την «επόμενη μέρα», έτσι που τα κάναμε.
Άρχισαν ήδη οι Τειρεσίες, οι Κάλχαντες και οι Κασσάνδρες των τηλεοπτικών, ιντερνετικών και έντυπων Μαντείων, να χρησμοδοτούν τρομοκρατώντας μας ή καθησυχάζοντάς μας -αναλόγως με το ποιος ηγεμών παραγγέλνει τον χρησμό.
Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στους προφήτες. Πολύ περισσότερο δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη σε όσους πιστεύουν σε χρησμούς, γιατί όχι μόνο η πρόσφατη αλλά και οι πιο αρχαίες εμπειρίες της ανθρωπότητας, δείχνουν ότι όσο περισσότερο πιστεύει κάποιος σε υπερφυσικά μαντέματα και προμηνύματα, τόσο πιο λάθος τα ερμηνεύει.
Τι να λέμε τώρα; Για τον Οιδίποδα που ενώ ήταν έξυπνος άνθρωπος κι έσωσε την Θήβα απ' τον αντίστοιχο λοιμό, λύνοντας το αίνιγμα της τερατώδους Σφίγγας με την μόνη σωστή απάντηση που υπάρχει για κάθε αίνιγμα: «ο Άνθρωπος», παρ' όλα αυτά τίποτα δεν κατάλαβε απ' τον χρησμό του Απόλλωνα. Και ακολουθώντας τον με τυφλή εμπιστοσύνη, τα έκανε όλα ανάποδα ώσπου είδε την αλήθεια και τυφλώθηκε.
Να πούμε για τον βασιλιά των Λυδών, τον πάμπλουτο Κροίσο, που ρώτησε το Μαντείο αν θα έπρεπε να κηρύξει πόλεμο στους Πέρσες; Και το Μαντείο του απάντησε «Αν περάσεις τον ποταμό Άλυ, θα καταστρέψεις ένα βασίλειο». Τον πέρασε τον ποταμό ο Κροίσος και όντως κατέστρεψε ένα βασίλειο: το δικό του!
Και βέβαια, όταν βγάζεις χρησμούς αβέρτα, όλο και κάποιος θα σου πετύχει.
Νομίζω πως στην περίπτωσή μας, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με αποφάσεις για το άγνωστο μέλλον, ισχύει η μόνη σωστή προφητεία που έδωσε κάποτε η Πυθία. Την ρώτησαν οι Σπαρτιάτες αν θα νικήσουν σε κάποια μάχη. «Αν πολεμήσετε με όλη σας τη δύναμη, θα νικήσετε», τους είπε.
Έτσι κι εμείς. Αν πολεμήσουμε με όλη μας τη δύναμη για να είναι ο Άνθρωπος η απάντηση σε κάθε αίνιγμα, μπορεί και να σωθούμε. Αν όμως περιμένουμε μοιρολατρικά ν' αποφασίσει η σύγχρονη Σφίγγα του καπιταλισμού για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την εργασία και τις αμοιβές μας, για την ευτυχία των παιδιών μας, για τη ζωή και για τον θάνατό μας, τότε είναι βέβαιο πως οι λοιμοί και οι λιμοί, οι πόλεμοι, οι κρίσεις, οι πανδημίες των ιών της απληστίας και της απανθρωπιάς θα μας εξαφανίσουν οριστικά από προσώπου γης.

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.