• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΚΥΡΙΟΣ BOWIE ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ
Ο ΚΥΡΙΟΣ BOWIE ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ

Ο ΚΥΡΙΟΣ BOWIE ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ


5.0/5 rating 1 vote

Ο David Bowie υπήρξε καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης: Τραγουδιστής, ηθοποιός, ζωγράφος, συνθέτης… Δεν σταμάτησε ποτέ να πειραματίζεται σε κάθε μορφή τέχνης, δεν επαναπαύτηκε σε καμία «συνταγή», προκαλούσε πάντα το συνηθισμένο, γιατί αυτό το περίεργο πλάσμα δεν μπορούσε να υπάρξει μέσα σε καμιά νόρμα. Ήταν από μόνος τους μια κατηγορία, ο κύριος Bowie έχει όλα τα χαρακτηριστικά του θρύλου.

Σπούδασε τέχνη, μουσική και σχέδιο, ενώ στην πορεία γνώρισε την τζαζ. Το 1961 η μητέρα του, του έκανε δώρο ένα πλαστικό σαξόφωνο, και άρχισε να κάνει μαθήματα με έναν ντόπιο καλλιτέχνη.

Το 1962 τραυματίστηκε σοβαρά στο σχολείο, όταν ένας φίλος του, του έριξε μπουνιά στο μάτι μετά από καυγά για ένα κορίτσι. Οι γιατροί φοβήθηκαν ότι θα έμενε τυφλός από αυτό το μάτι. Μετά από σειρά εγχειρήσεων και τέσσερις μήνες στο νοσοκομείο, οι γιατροί κατέληξαν ότι η ζημιά δεν μπορούσε να διορθωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα ο Μπόουι να μείνει από το ένα μάτι, με ελαττωματική αντίληψη του βάθους και μόνιμη μυδρίαση.

Δικαίως θεωρείται ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της μουσικής του 20ού αιώνα. Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity κι έφτασε στο Βρετανικό τοπ 5.

Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και κατασκεύασε το ανδρόγυνο alter ego του. Η περσόνα του «Ziggy Stardust» αν και «έζησε» λίγο, κατάφερε να σηματοδοτήσει την μουσική καινοτομία, αλλά και την οπτική παρουσίαση.

Ακολούθησε το 1974-1976 η εποχή της σόουλ, της φανκ και του «Λευκού Δούκα» για τις ανάγκες του οποίου είχε υιοθετήσει μια διατροφή αποτελούμενη από γάλα, πιπεριές και κοκαΐνη. Το 1975 ήταν ακόμα μια χρονιά ορόσημο για την καριέρα του, αφού με το νούμερο ένα single του «Fame» και το album «Young Americans», το οποίο ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «πλαστική ψυχή».

Στη συνέχεια άλλαξε ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του Fame που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Η καριέρα του συνέχισε χωρίς σημαντικές επιτυχίες το υπόλοιπο τμήμα της δεκαετίας του 1970.

Το 1983 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Let's dance", το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχημένα τραγούδια.

Εξίσου έντονη ήταν και η προσωπική του, ο ίδιος ποτέ δεν διέψευσε καμιά φήμη για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, αντίθετα είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Επειδή έχω κουραστεί να αποφεύγω ερωτήσεις, για το τι έκανα με το περιεχόμενο του εσωρούχου μου, όποιος θέλει να μάθει πικάντικες ιστορίες για μένα, δεν έχει παρά να διαβάσει τις 30-40 βιογραφίες μου και να επιλέξει τη φήμη της αρεσκείας του...»

Στις 24 Απριλίου του 1992, ο Ντέιβιντ Μπόουι παντρεύτηκε με την Σομαλή καλλονή Ιμάν, σε μια πριβέ τελετή στη Λοζάνη. Ο γάμος αργότερα τελέστηκε επίσημα στις 6 Ιουνίου, στη Φλορεντία. Μαζί απέκτησαν μόνο μια κόρη, την Λέξι «Αλεξάνδρεια Ζάρα Τζόουνς» που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2000. Η Ιμάν ήταν η γυναίκα που έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του και του κρατούσε το χέρι μέχρι την τελευταία στιγμή. Στα 60 του, ο Μπόουι άρχισε να απολαμβάνει την ζωή ως ένας «καθημερινός οικογενειάρχης», περνώντας χρόνο στο σπίτι, αλλά και στο πάρκο, κάνοντας βόλτες με την 16χρονη κόρη του. Ωστόσο, αν και ησύχασε, ποτέ δεν σταμάτησε να μορφώνεται, να εξελίσσεται αλλά και να ενημερώνεται για ο,τι συνέβαινε γύρω του.

Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2016, 2 μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του. Είχε διαγνωστεί με την ασθένεια 18 μήνες νωρίτερα.

Καλό ταξίδι, κύριε Bowie...


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.