• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ
Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ


3.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Σάββατο, 25/05/2019 17:33
  • Κατηγορία: Άρθρο

Τ’ Ανώγεια είναι ένα ορεινό κτηνοτροφικό χωριό σε υψόμετρο 800 μέτρων, στη βορεινή πλαγιά του Ψηλορείτη.
Ο τόπος είναι οι άνθρωποι και η ιστορία τους.
Ο επισκέπτης γνωρίζει εδώ αυθεντικούς ανθρώπους με σπινθηροβόλο πνεύμα, ετοιμόλογους, με πηγαίο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, που διατηρούν τις πολιτισμικές αξίες μιας μακρινής ιστορικής παράδοσης.
Το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης είναι ένα μικρό σύγχρονο ψηφιακό μουσείο-αφετηρία της γνωριμίας μας με τα ευρήματα από το Ιδαίον Άντρο και τη Ζώμινθο.
Το Ιδαίον Άντρο ήταν το πιο φημισμένο ιερό λατρείας του Δία και ταυτίζεται με τον τόπο ανατροφής του, από τις Μέλισσες και την αίγα Αμάλθεια ¨υπό των Κουρητών φρουρούμενος¨ και λειτούργησε από τη νεολιθική εποχή, μέχρι τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.
Αναφέρεται από τους Ευριπίδη, Πλάτωνα, Απολλόδωρο κ.α
Οι ανασκαφές που έγιναν πιο συστηματικά την περίοδο 1982-1986, από το Γιάννη Σακελλαράκη και τα χιλιάδες ευρήματα, επιβεβαίωσαν τις αρχαίες πηγές.
Η Ζώμινθος, αρχαιολογική ανακάλυψή του, καθ’ υπόδειξη βοσκών της περιοχής, ανασκάπτεται από το 1985 μέχρι σήμερα και μας έχει αποκαλύψει ένα πολυτελές ανάκτορο του 17ου αιώνα π.Χ με διώροφα και τριώροφα σπίτια, ορισμένα τοιχογραφημένα.
Στο ανάκτορο, τόπο συγκέντρωσης του πλούτου του βουνού, έμενε το Ιερατείο του Ιδαίου Άντρου το χειμώνα, λειτουργούσαν εργαστήρια κεραμικής και ορείας κρυστάλλου.
Τις ανασκαφές συνεχίζει η Έφη Σαπουνά - Σακελλαράκη.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Real news 21/5/2019


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.