• BUZZ
  • Άρθρο
  • Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Ο κινηματογράφος είναι μια πολύ απαιτητική οικονομικά υπόθεση. Για να γίνει μια ταινία απαιτούνται κεφάλαια σημαντικά, κι ας μη νομίζουμε πως έχουμε ελληνικό κινηματογράφο, επειδή φιλότιμοι άνθρωποι που σημαίνει συνεργεία τεχνικών, ηθοποιοί, και μια σειρά ειδικοτήτων, (με ψίχουλα, ή με το τίποτα για αμοιβή), συμμετέχουν σε ότι μέχρι τώρα ονομάζεται ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Θα εξαιρέσω βέβαια το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Παντελή Βούλγαρη. Διαβάζω την ανανεωμένη περηφάνια για τις τελευταίες βραβεύσεις του Γιώργου Λάνθιμου, για την "Ευνοούμενη" του. Φυσικά χαίρομαι, αλλά θα επαναλάβω αυτό που είναι και η πραγματικότητα πως η επιτυχία του είναι προσωπική και η ταινία του ουδόλως ελληνική.
Διάβασα πως Υψηλά ιστάμενοι στο χώρο του πολιτισμού έκαναν δηλώσεις πως θα συνδράμουν με κρατική οικονομική υποστήριξη σε ότι καινούριο ετοιμάσει. Με σεβασμό και εκτίμηση προς την ηγεσία του πολιτισμού στον τόπο μας, θα πρότεινα να σκεφτούν και να βρουν τρόπο να υποστηρίξουν ουσιαστικά νέους ανθρώπους που έχουν δείξει έμπρακτα τα προσόντα τους, ώστε να μπορέσουν να πραγματώσουν τη δουλειά τους και να μας κάνουν περήφανους επειδή σαν τόπος, τους δώσαμε την ευκαιρία να αναδειχθούν.
Ο Γιώργος Λάνθιμος, που σαφώς δεν θα ήταν κακό να υποστηριχθεί οικονομικά και από τους θεσμούς της πολιτείας σε κάθε καινούριο σχέδιό του, έχει λίγο πολύ βρει το δρόμο του και τη γνώση προς εξεύρεση κεφαλαίων. Πολλοί όμως ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες, που έχουν τα προσόντα να μας κάνουν περήφανους, παιδεύονται για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είμαι του χώρου των κινηματογραφιστών κι έτσι δεν κινδυνεύω να παρεξηγηθώ με όσα γράφω. Θα ήθελα όμως να διαβάσω την έμπρακτη οικονομική στήριξη, ας πούμε στον Βασίλη Κεκάτο, που έφερε τον Χρυσό Φοίνικα από τις Κάνες τον Μάιο, για ότι καινούριο θέλει να ετοιμάσει.
Και βέβαια θα ήθελα να συμπληρώσω πως στην Ελλάδα που όλοι οι της πολιτικής σκηνής, δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως ο πολιτισμός είναι μέρος πολύτιμο για την οικονομία μας, να καταλάβουν κάποια στιγμή πως η ανταποδοτικότητα του πολιτισμού δεν βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί με εκθέσεις ιδεών. Αν ψάξει κανείς για τη στήριξη των τεχνών στα εικαστικά, στο θέμα του βιβλίου, στο θέμα θέατρο, στο θέμα μουσική, στο θέμα κινηματογράφος, αν ψάξει ξαναγράφω την στήριξη με θεσμικά μέσα, με νόμους, με έμπρακτη οικονομική συνεισφορά, θα διαπιστώσει μόνο απανωτές εξαγγελίες τύπου εκθέσεων ιδεών μέτριου μαθητή Λυκείου, που αναμασά τα SOS μέτριου φροντιστηρίου και τίποτα άλλο.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.