• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ 'ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ'
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ 'ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ'

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ 'ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ'


5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Στις μέρες, που από τη μια, η θάλασσα ξεβράζει παιδικά πτώματα κι σφαγιάζονται αθώοι κι από την άλλη, η λέξη που έχει γίνει hashtag, είναι το ... υαλουρονικό, τρέμω στην ιδέα, πως αυτό που θα μεταφερθεί ως πληροφορία για μας, στις επόμενες γενιές, είναι ότι υπήρξαμε μια χαζοχαρούμενη και υποκριτική κοινωνία, με απενεργοποιημένη λογική.

Ότι επιτρέψαμε στους ίδιους τύπους επικίνδυνων ανθρώπων, να εμφανίζονται ανελλιπώς, επί αιώνες, στα ίδια μέρη και στις ίδιες θέσεις, για να καταστρέψουν.

Οι Νορβηγοί χρησιμοποιούν την λέξη «Gengangere», (δηλ. φαντάσματα), για να τους χαρακτηρίσουν. Ο Ιψεν το 1881, τους είπε «Βρικόλακες», βγάζοντας επιθετικά και σοκαριστικά, στη φόρα τα άπλυτα μιας ολόκληρης εποχής και κοινωνίας.

Η διεισδυτική ματιά του, δεν άφησε τίποτα όρθιο, σε ένα αγέραστο κείμενο υψηλής δραματικής έντασης και αξεπέραστης ψυχογραφικής αλήθειας. Κανιβαλικές οικογενειακές σχέσεις, υποχθόνια σύνδρομα, κρυμμένα μυστικά, λάθη, σαπίλα. Δίψα για ελευθερία, απέναντι σε υποκρισία, άρνηση της σεξουαλικότητας και κοινωνικές συμβάσεις.

Μπορούμε τελικά, να ζήσουμε, όπως επιθυμούμε, να γλυτώσουμε από το παρελθόν; Πόσο αιχμάλωτοι είμαστε σε κοινωνικές προκαταλήψεις και επιταγές; Τι μας στοιχίζει η «επανάληψη» μιας ιστορίας, που ενώ πιστεύουμε (όπως και οι ήρωες ) ότι έχει θαφτεί στο βάθος των χρόνων και στη λήθη, αυτή «βρικολακιάζει» ολοζώντανη μπροστά μας;

(Το δίδαξε σωστά αυτό, σ' εμάς τους
Έλληνες, ο Σοφοκλής με τον "Οιδίποδα Τύραννο").

Αν κάπως σας απασχολούν κι εσάς όλα αυτά, δείτε οπωσδήποτε, τους ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ, σε μια σύγχρονη, καίρια σκηνική ανάγνωση, στην Αίθουσα Τέχνης, τουβ, σε απόδοση-σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους: Ελένη Δημοπούλου, Δ. Ναζίρη, Δ. Φουρλή, Σ. Αντωνίου, Γ. Φράγκογλου.

Και πείτε μου, επιτέλους. Εμάς, έτσι όπως γίναμε, ποιος θα βρεθεί να μας περιγράψει;


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.