• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


5.0/5 rating 1 vote

  • Ημερομηνία: Παρασκευή, 15/01/2016 15:05
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Το ελληνικό θέατρο, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει - κυρίως οικονομικής φύσεως- είναι ένα πρόσφορο έδαφος καλλιτεχνικής δημιουργίας για όλους.

Στην Αθήνα ιδίως, μπορεί κανείς να δει όλα τα είδη θεάτρου, ενώ ο πλουραλισμός του ρεπερτορίου είναι αξιοσημείωτος. Γι' αυτό ξένοι δημιουργοί, οι οποίοι έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας, τελικά παραμένουν και δραστηριοποιούνται εδώ, παραβλέποντας τις δυσκολίες.

Ο Λιθουανός Τσέζαρις Γκραουζίνις που ήρθε το 2007 στο θέατρο Πορεία για να σκηνοθετήσει μετά από πρόσκληση του Δημήτρη Τάρλοου, την παράσταση ΔΑΦΝΙΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ, αγάπησε τη χώρα μας - μάλιστα παντρεύτηκε και την Ελληνίδα ηθοποιό Μάρω Παπαδόπουλου - και έκτοτε έχει δημιουργήσει σημαντικές παραστάσεις στα μεγαλύτερα θέατρα μας. Φέτος συνεργάζεται με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο θέατρο Ιλίσια- Βολανάκης, μεταφέροντας στη σκηνή τη βιβλική ιστορία του ΙΩΒ.

Ο Ένκε Φεζολλάρι από την Αλβανία εγκαταστάθηκε μικρός στην Ελλάδα,
την οποία και θεωρεί δεύτερη πατρίδα του. Σπούδασε θέατρο στη δραματική σχολή του ΚΒΘΕ και αν και πολύ νέος έχει ήδη σκηνοθετήσει σημαντικές παραστάσεις. Όπως ο ίδιος έχει πει, εδώ έγιναν πραγματικότητα τα όνειρά του, δεν ξεχνάει όμως τη γενέτειρά του, όπου φέτος επέστρεψε σκηνοθετώντας τον ΑΜΛΕΤ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η Μεξικάνα σκηνοθέτης συγγραφέας και ηθοποιός (έχει μάλιστα θητεύσει στο Θέατρο του Ήλιου της Αριάν Μνούσκιν) Έστερ Αντρέ Γκονζάλες, από το 2006 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Όπως η ίδια έχει δηλώσει «είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκεται στη χώρα που γεννήθηκε το θέατρο» . Είναι παντρεμένη με τον καλλιτέχνη Χρήστο Κωνσταντέλλο και αγαπάει ιδιαιτέρως τους Έλληνες ηθοποιούς.

Ο Γερμανός Μίχαελ Ζάιμπελ που διευθύνει το Opera Studio του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, εδώ και πολλά χρόνια δραστηριοποιείται τόσο ως σκηνοθέτης όσο κι ως δάσκαλος υποκριτικής στην Ελλάδα. Πιστεύει πως η τέχνη είναι ταυτόσημη με την κρίση, όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει, και δεν τον τρομάζουν οι δύσκολες συνθήκες καθώς αποτελούν γι’ αυτόν πηγή έμπνευσης. 

Φέτος τρεις ακόμη ξένοι σκηνοθέτες βρίσκονται στη χώρα μας. Ο Γεωργιανός Λέβαν Τσουλάτζε συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά με τον Τ. Ιορδανίδη στο θέατρο Άνεσις και μεταφέρει στη σκηνή το ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ του Φ. Ντοστογιέφσκι.

Στο θέατρο Πορεία και πάλι ο Δημήτρης Τάρλοου, καλεί έναν ακόμα σημαντικό Λιθουανό καλλιτέχνη, τον Οσκάρας Κορσουνόβας, που βασιζόμενος στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, υπογράφει την ΜΙΡΑΝΤΑ.

Τέλος, στο θέατρο Πόρτα, ο Καναδός Άλαν Ντίλγουορθ - συνεργάτης του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα Ε. Μποντ - σκηνοθετεί την παράσταση THIS IS WAR της Χάνα Μόσχοβιτς που ήδη έχει παιχτεί στον Καναδά σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, αυτή τη φορά με Έλληνες ηθοποιούς.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.