OI NIKEΣ THΣ ΕΛΕΝΗΣ

OI NIKEΣ THΣ ΕΛΕΝΗΣ


5.0/5 rating 1 vote

Τι κοινό έχουν, μια ανήσυχη καλλιτεχνική ομάδα-έκπληξη ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρίες, που μας έχει συνεπάρει με παραστάσεις, εκθέσεις, εκδόσεις, πολυπρισματικές δράσεις, σε όλο το φάσμα των τεχνών κι ένα ΔΗΠΕΘΕ που ξεχωρίζει, με διθυραμβικά σχόλια για τη δραστηριότητά του?

Την Ελένη Δημοπούλου, ηθοποιό, σκηνοθέτη και καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας τέχνης και δημιουργίας «Εν δυνάμει» από το 2008 και από το 2015 και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Πρόσφατα, παρακολουθήσαμε τις  συναρπαστικές “Μέρες Θεάτρου”  εκεί, μαγευτήκαμε στο Φεστιβάλ Αθηνών από τη δύναμη της παράστασης ''Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα'', των “Εν δυνάμει” σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, ξαφνιαστήκαμε από την έξοχη πρωτότυπη έκδοση, με βάση τη δουλειά της ομάδας, και περιμένουμε τα επόμενα στοιχήματα.

 “Μια πολιτιστική πολιτεία, να αντικατοπτρίζει τη ζωή” οραματίζεται η  Δημοπούλου που υπήρξε πάνω από 25 χρόνια, στέλεχος  της Πειραματικής Σκηνή της “Τέχνης”, στη Θεσσαλονίκη, υπό την καλλ. διεύθυνση του Ν. Παπανδρέου. Με την πεποίθηση ότι η ζωή είναι ωραιότερη, όταν τη μοιράζεσαι δημιουργικά, η αεικίνητη διευθύντρια, πιστεύει στον πολιτισμό που θέτει ερωτήματα, με επίκεντρο τον πειραματισμό, το ρίσκο, την ανατροπή, την κινητοποίηση της πολιτικής σκέψης, στους χώρους πολιτισμού, εργασίας, στις σχέσεις. “Η τέχνη είναι χώρος διερεύνησης του διαφορετικού, του υποσυνείδητου, του στερεότυπου, του μεταφυσικού, του φόβου, του απαγορευμένου. Η ανάγκη αφήγησης ιστοριών και υπονόμευσης του κατεστημένου, αποτελούν κινητήριες δημιουργικές δυνάμεις” υπογραμμίζει. Όνειρο και στόχος της,  η διαρκής δημιουργική εξέλιξη των “Εν δυνάμει”, η ουσιαστική πολιτιστική δράση και η δημιουργία μιας Ακαδημίας Τεχνών για ανθρώπους με κι χωρίς αναπηρία. Μακάρι.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.