• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΡΝΕΣ
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΡΝΕΣ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΡΝΕΣ


0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

  • Ημερομηνία: Τρίτη, 12/04/2016 13:32
  • Συντάκτης: Onlytheater
  • Κατηγορία: Άρθρο

Ως γνωστό κατά την Ελισαβετιανή περίοδο, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να παίζουν στο θέατρο. Έτσι οι μεγάλοι γυναικείοι ρόλοι που έγραψε ο Σαίξπηρ, παίζονταν μέχρι το 1660 από άντρες ή νεαρά αγόρια που εκπαιδεύονταν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.

Στη σκηνή οι γυναίκες άρχισαν να ανεβαίνουν πολύ αργότερα, στα χρόνια της Παλινόρθωσης. Μια νέα έκθεση δείχνει ότι οι πρώτες γυναίκες ηθοποιοί στα έργα του Σαίξπηρ, αν και σπάνιο φαινόμενο στο θέατρο της εποχής, υπήρξαν γενναίες και πρωτοπόρες. Όμως τα ονόματά τους, καθώς και η φήμη τους, έχουν ξεχαστεί.

Μια νέα έρευνα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, αποκαλύπτει λεπτομέρειες από τις καριέρες των ελάχιστων -πλην θαρραλέων -γυναικών, που άρχισαν να παίζουν σημαντικούς σαιξπηρικούς ρόλους σε πείσμα της προκατάληψης της εποχής τους, που τις αντιμετώπιζε ως πόρνες. Πέρα από τον αγώνα που έδιναν για να υπάρξουν μέσα σε έναν καθαρά αντρικό θίασο, οι γυναίκες αυτές έπρεπε να ικανοποιούν και κάποιους πλούσιους θεατρόφιλους, που πλήρωναν κάτι παραπάνω, για να τις δουν να ντύνονται στα καμαρίνια.

Έτσι αυτό το μήνα, η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα παρουσιάσει το αντίγραφο ενός θαυμάσιου προλόγου, που γράφτηκε από τον ηθοποιό και ποιητή Thomas Jordan, τον χειμώνα του 1660 για να προειδοποιήσει το κοινό, ότι στον ρόλο της Δισδαιμόνας στον «Οθέλλο» θα εμφανιζόταν μια γυναίκα ηθοποιός. Το κείμενο καλεί το κοινό να μην θεωρήσει επ’ ουδενί ότι η ηθοποιός που θα εμφανιστεί, είναι πόρνη! Επίσης η βιβλιοθήκη θα παρουσιάσει ένα αυθεντικό αντίγραφο της βασιλικής διακήρυξης του 1662, που δίνει επίσημη άδεια στις γυναίκες ηθοποιούς να εμφανίζονται με ρόλους, στη σκηνή. Αυτό το απαγόρευε πουριτανικό διάταγμα του 1647, αλλά το 1660 χορηγήθηκαν άδειες σε γυναίκες ηθοποιούς σε δύο θιάσους: στου William Davenant και στου Thomas Killigrew, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο.

Σ’ αυτόν τον θίασο, όπως πιστεύουν οι υπεύθυνοι της έκθεσης, εμφανίστηκε η Margaret Hughes στον ρόλο της Δισδαιμόνας, μια από τις πρώτες γυναίκες ηθοποιούς που έκανε επιτυχημένη καριέρα στο θέατρο .Η υπόθεση βέβαια, μπερδεύεται λίγο, καθώς μια άλλη σημείωση που βρέθηκε, αναφέρει ότι το ρόλο αυτό τον έπαιζε η Ann Marshall.

Πάντως η έκθεση αυτή, έρχεται να αποκαταστήσει τη φήμη των γυναικών καλλιτεχνών, που υπηρέτησαν την τέχνη του θεάτρου, με αυταπάρνηση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

(Φωτογραφία: thestuartkings.tumblr.com)


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.