• BUZZ
  • Άρθρο
  • ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ


5.0/5 rating 1 vote

Πειραματίζομαι σημαίνει δοκιμάζομαι σε άγνωστο πεδίο, για να αποδείξω την εγκυρότητά του. Πειραματικό ή αβάν γκαρντ, είναι το θέατρο που αμφισβητεί τους καθιερωμένους τρόπους συγγραφής, υποκριτικής και σκηνοθεσίας, δοκιμάζει εκφραστικά μέσα κι έρχεται σε ρήξη με το ισχύον σύστημα.

Ρίχνοντας μια ματιά στις παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν, διαπιστώνω ότι πολλές αυτοπροσδιορίστηκαν πειραματικές. Τις παρακολούθησα, ξέροντας πολύ καλά τι θα δω και δεν διαψεύστηκα.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: δεν είναι μεμπτό, να μην είναι κάτι πειραματικό. Οπότε, προς τι το αμόκ της συγκεκριμένης ταμπέλας, παντού; Πειραματική είναι η παράσταση που δοκιμάζει μια φόρμα, που δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή από το κοινό.

Κι όμως, πολλές από τις δημιουργίες που βαφτίζονται πειραματικές, δεν κομίζουν τίποτα το νέο -καλό ή κακό, δεν έχει σημασία. Αντιθέτως, κινούνται σε δρόμους ασφαλείς, που και εισιτήρια κόβουν και προβολή εξασφαλισμένη έχουν. Άρα, πλέον δεν μιλάμε για πείραμα, αλλά για σύστημα.

Πειραματική, δεν είναι μια παράσταση με νεαρούς συντελεστές. Το ότι κάποιος είναι νέος, δεν σημαίνει απαραιτήτως, ότι φέρνει κάτι "νέο". Πειραματικό, δεν μπορεί θεωρηθεί κάτι που δοκιμάζεται εδώ και μια δεκαετία και έχει βρει ήδη ανταπόκριση στους θεατές. Ένα πυροτέχνημα, δεν είναι πειραματισμός.

Η έρευνα στην τέχνη, είναι μια μακρά διαδικασία. Λίγοι αφοσιώνονται σε αυτήν, με συνέπεια και συνέχεια. Οι πραγματικοί ερευνητές του θεάτρου, δεν επαναπαύονται, πάντα αυτοαναιρούνται και επαναπροσδιορίζονται...

Κάτι μου λέει, ότι και φέτος, μια από τα ίδια, θα αντιμετωπίσουμε. Γιατί, στη λίστα των φερόμενων ως πειραματικών, δεν έχω δει ακόμη κάτι που πραγματικά να υπόσχεται, έστω, δοκιμές σε άγνωρους τόπους…


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.